ΗΠΑ: «Όχι» του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία σε νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας

ΗΠΑ: «Όχι» του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία σε νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας

Ο  ηγέτης της των Ρεπουμπλικάνων πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ απέρριψε το πακέτο στήριξης της οικονομίας το οποίο πρότειναν νωρίτερα την Τρίτη μια διακομματική ομάδα Γερουσιαστών.

Ο Μακόνελ ο οποίος έχει υποστηρίξει την ψήφιση ενός νέου πακέτου περίπου 500 δις. δολ. σε νέες δαπάνες βοήθειας, δήλωσε ότι θα προτείνει ένα «στοχευμένο νομοσχέδιο μέτρων τόνωσης της οικονομίας» φέτος. Υπογράμμισε ότι μίλησε με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου όσον αφορά το τι είδους μέτρα είναι διατεθειμένος να υπογράψει ο πρόεδρος Τραμπ.

«Απλώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλήσουμε χρόνο», δήλωσε στους δημοσιογράφους αντιδρώντας στο σχέδιο για το πακέτο των περίπου 908 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προτάθηκε από διακομματική ομάδα Γερουσιαστών.

Ο Μακόνελ είχε άλλωστε δηλώσει εδώ και καιρό ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να περάσει πρόταση πριν τις εκλογές. Ο Γερουσιαστής από το Κεντάκι ο οποίος έφερε δύο μηνών στο σώμα ένα μίνι πακέτο στήριξης, ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γνωρίζει πολύ καλά ότι εντός του κόμματος υπάρχουν συνάδελφοι του οι οποίοι τάσσονται υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας έναντι των παροχών.

Η πρόταση που κατατέθηκε νωρίτερα την Τρίτη ύψους 908 δισ. δολαρίων περιλαμβάνει 288 δισ. δολάρια σε δάνεια μικρών επιχειρήσεων του Προγράμματος Προστασίας Paycheck, 160 δισ. δολάρια σε κρατική και τοπική αυτοδιοίκηση και χρηματοδότηση για ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας. Επίσης, προβλέπονται 16 δισ. δολάρια στη διανομή εμβολίων, τα τεστ και τον εντοπισμό επαφών, και θα κεφάλαια για βοήθεια ενοικίου, φροντίδα παιδιών και ευρυζωνικές συνδέσεις. Σύμφωνα με το δίκτυο CNBC, το προτεινόμενο πακέτο δεν  περιλαμβάνει άλλη άμεση πληρωμή μέσω επιταγών στους περισσότερους Αμερικανούς.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Βιρτζίνια, Μαρκ Γουόρνερ χαρακτήρισε το «γέφυρα» για την παροχή υποστήριξης έως ότου ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο ενώ στην παρουσίαση βρίσκονταν οι Γερουσιαστές Μιτ Ρομνεϊ, Λίζα Μαρκαουσκι και Σούζαν Κόλινς των Ρεπουμπλικάνων.