ΗΠΑ: Ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, νέος επικεφαλής των επιχειρήσεων του Πενταγώνου στη Μέση Ανατολή

ΗΠΑ: Ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, νέος επικεφαλής των επιχειρήσεων του Πενταγώνου στη Μέση Ανατολή

Ο στρατηγός Κένεθ "Φρανκ" Μακένζι ανέλαβε σήμερα και επισήμως επικεφαλής των επιχειρήσεων του Πενταγώνου στη Μέση Ανατολή, όπου οι ΗΠΑ εμπλέκονται στρατιωτικά σε δύο συρράξεις, στη Συρία και το Αφγανιστάν.

Κατά τη διάρκεια μιας τελετής, παρουσία του Πάτρικ Σάναχαν που ασκεί προσωρινά χρέη υπουργού Άμυνας, ο στρατηγός Μακένζι, που προέρχεται από το Σώμα των Πενοζαυτών, δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει "το αξιοσημείωτο έργο" του προκατόχου του, στρατηγού Τζόζεφ Βότελ, ο οποίος συνταξιοδοτείται.

Από την πλευρά του, ο απόστρατος πλέον Βότελ υπογράμμισε ότι μολονότι το "χαλιφάτο" του Ισλαμικού Κράτους διαλύθηκε και οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν φαίνεται ότι προχωρούν, η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία και το Αφγανιστάν παραμένει αναγκαία. "Ήρθε ο καιρός να τελειώνουμε με αυτές τις συρράξεις. Δεν θα γίνει τόσο γρήγορα όσο το επιθυμεί όλος ο κόσμος, αλλά είναι εφικτό, αν διατηρήσουμε τους στόχους μας, αν εμπιστευτούμε τους εταίρους μας και αν δώσουμε τα μέσα στις δυνάμεις μας", τόνισε.

Ο 62χρονος Μακένζι γνωρίζει καλά το Αφγανιστάν επειδή έχει υπηρετήσει εκεί στο παρελθόν, ενώ έχει πολεμήσει και στο Ιράκ. Στις αρχές Δεκεμβρίου, κατά την ακρόασή του στο Κογκρέσο για να εγκριθεί ο διορισμός του, εξέφρασε ανησυχίες για μια ενδεχόμενη πρόωρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, εξηγώντας ότι δεν πιστεύει πως οι τοπικές δυνάμεις "θα ήταν ικανές να υπερασπιστούν τη χώρα τους".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ