ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν υπέγραψε νόμο που θέτει αυστηρούς όρους στην οπλοκατοχή

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν υπέγραψε νόμο που θέτει αυστηρούς όρους στην οπλοκατοχή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε το Σάββατο ένα δικομματικό νομοσχέδιο για την ασφάλεια της οπλοκατοχής, την πρώτη μεγάλη ομοσπονδιακή μεταρρύθμιση στον τομέα των όπλων εδώ και τρεις δεκαετίες, λίγες ημέρες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο διεύρυνε τα δικαιώματα οπλοκατοχής.

«Αυτή είναι μνημειώδης ημέρα», είπε ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Τζιλ. «Θεού θέλοντος, θα σώσει πολλές ζωές».

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε την Πέμπτη για πρώτη φορά ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ προστατεύει το δικαίωμα ενός ατόμου να φέρει ένα όπλο στο κοινό για αυτοάμυνα. Ο έλεγχος των όπλων είναι εδώ και πολύ καιρό ένα διχαστικό ζήτημα στη χώρα, ενώ αρκετές προσπάθειες να τεθούν νέοι έλεγχοι στις πωλήσεις όπλων έχουν αποτύχει κατά καιρούς.

Η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει διατάξεις που βοηθούν τις Πολιτείες να κρατούν τα όπλα μακριά από τα χέρια όσων θεωρούνται επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή τους άλλους και εμποδίζει τις πωλήσεις όπλων σε όσους καταδικάζονται για κακοποίηση ανύπαντρων συντρόφων. Δεν απαγορεύει τις πωλήσεις τυφεκίων επιθετικού τύπου ή γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας.

Ο νόμος λαμβάνει ορισμένα μέτρα σχετικά με τους ελέγχους ιστορικού, επιτρέποντας την πρόσβαση, για πρώτη φορά, σε πληροφορίες σχετικά με σημαντικά εγκλήματα που διαπράττονται από ανήλικους. Επίσης, καταπολεμά τις πωλήσεις όπλων σε αγοραστές που έχουν καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία.

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα διοργανώσει μια εκδήλωση τον Ιούλιο για τα θύματα της ένοπλης βίας για να σηματοδοτήσει την υπογραφή του νομοσχεδίου.

«Το μήνυμά τους προς εμάς ήταν να κάνουμε κάτι... σήμερα το κάναμε», είπε ο Μπάιντεν.