Νέες πιέσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία για τα F-35

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018, 08:06
-A +A
Νέες πιέσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία για τα F-35

Τη διατήρηση της απαγόρευσης πώλησης αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία αποφάσισε το αμερικανικό Κογκρέσο κατά τη χθεσινή διάσκεψή του για τον προϋπολογισμό του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Το τελικό κείμενο της απόφασης, που θα πρέπει να υπογράψει σε νόμο ο πρόεδρος Ντ. Τραμπ μέχρι την 1η Οκτωβρίου, απαγορεύει προσωρινά την μεταφορά στην Τουρκία των αεροσκαφών της Lockheed Martin.

Η νέα απόφαση του Κογκρέσου αυξάνει περαιτέρω την πίεση προς την Άγκυρα, αφενός για να απελευθερώσει τον πάστορα Άντριου Μπράνσον και τους υπόλοιπους Αμερικανούς που βρίσκονται σε τουρκικές φυλακές, και αφετέρου να την αναγκάσει να ακυρώσει την συμφωνία της με την Ρωσία για αγορά των πυραύλων S-400, τους οποίους η Μόσχα αναμένεται να παραδώσει στην Τουρκία στα μέσα του 2019.

Μόλις τον Αύγουστο ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε σε νόμο τον προϋπολογισμό για την Εθνική Άμυνα, ο οποίος απαγορεύει την μεταφορά των F-35 μέχρις ότου επιβεβαιώσουν με εκθέσεις τους οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών ότι η Τουρκία πληροί τους όρους.

Σημειώνεται ότι ανάλογες αποφάσεις αναμένονται και κατά την συζήτηση του νόμου για τα κονδύλια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Η απόφαση της χθεσινής διάσκεψης στο Κογκρέσο ήταν δύσκολη εξ αιτίας της παρουσίας στην επιτροπή της βουλευτή Kay Granger, της οποίας εκλογική περιφέρεια είναι το Fort Worth του Τέξας, έδρα της εταιρείας Lockheed Martin. Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) ομογενείς έστειλαν εκατοντάδες μηνύματα στους βουλευτές και γερουσιαστές που συμμετείχαν, ζητώντας να παραμείνει στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου η φρασεολογία για την Τουρκία, που πέρασαν στο κείμενο της Γερουσίας οι Κρις Βαν Χόλεν και Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Σε δήλωσή του, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης, αναφέρει πως παρά τις έντονες προσπάθειες της Lockheed Martin και της βουλευτή Kay Granger, ολόκληρη η αμερικανική κυβέρνηση επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η Τουρκία είναι μάλλον απειλή για τα αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα παρά σύμμαχος.

«Το Κογκρέσο έδωσε στην Τουρκία μια ακόμη ευκαιρία να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τους S-400. Εάν η Τουρκία αποφασίσει να προχωρήσει στην ασύνετη απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, θα εκδηλωθούν ακόμη και πιο αυστηρές προσπάθειες στο Κογκρέσο αυτό το φθινόπωρο», κατέληξε.

Σημειώνεται επίσης, ότι παράλληλα με την ακύρωση αγορά των S-400, η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να πείσει την σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ Τουρκία να αγοράσει το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot της εταιρείας Raytheon.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 21/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα