ΗΠΑ: «Ναυάγιο» στη Γερουσία για το νομοσχέδιο τόνωσης της οικονομίας

ΗΠΑ: «Ναυάγιο» στη Γερουσία για το νομοσχέδιο τόνωσης της οικονομίας

Η Γερουσία καταψήφισε χθες το νομοσχέδιο τόνωσης της οικονομίας το οποίο πρότεινε η κυβέρνηση Τραμπ. 

Παρότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία στο σώμα, το γεγονός ότι πέντε Γερουσιαστές απουσίαζαν λόγω κορονοϊου έδωσε τη δυνατότητα στους Δημοκρατικούς να μπλοκάρουν την διαδικασία.

Οι διαφορές εντοπίζονται στο αν θα υπάρξουν άμεσα επιταγές 1,000 δολαρίων σε εκατομμύρια "νοικοκυριά" και επιπρόσθετα ασφαλιστικά μέτρα για τους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους. Οι Δημοκρατικοί ζητούν επίσης να υπάρξει μέριμνα τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων δολαρίων για την υγειονομική περίθαλψη και κυρίως τα νοσοκομεία. 

Ο αρχηγός των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακονελ δήλωσε εξοργισμένος "Δεν μπορούμε να παίζουμε παιχνίδια με τον αμερικανικό λαό, το χρηματιστήριο θα διαλυθεί. Ελπίζω όμως ότι θα βρεθεί λύση".

Οι συζητήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο, πράγμα σπάνιο για τη Γερουσία αφορούν τέσσερις τομείς, τη φορολογία, την υγειονομική περίθαλψη, τις μικρές επιχειρήσεις και τις αεροπορικές εταιρείες. 

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει στο Κογκρέσο ένα σχέδιο χορήγησης οικονομικής βοήθειας, ύψους τουλάχιστον 850 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να στηριχθούν οι τομείς που κινδυνεύουν να βυθιστούν σε ύφεση αλλά και να επικρατήσει καθησυχασμός στις αγορές.

Το "πακέτο" αυτό θα περιλαμβάνει ποσό ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις αεροπορικές εταιρείες και 250 δισεκ. ευρώ για δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.