7ος χρόνος, ημέρα 2152η
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε οικονομικό μεσάζοντα της Αλ Κάιντα με έδρα την Τουρκία

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε οικονομικό μεσάζοντα της Αλ Κάιντα με έδρα την Τουρκία
AP Photo/Hussein Malla, File

Το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε νέες κυρώσεις εναντίον οικονομικών μεσαζόντων και συνεργατών των τρομοκρατικών οργανώσεων Αλ Κάιντα και της Χαγιατ Αλ Σαμ, ο πρώτος εκ των οποίων είχε την έδρα του στην Άγκυρα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν κυρώσεις σε έναν οικονομικό μεσάζοντα της Αλ Κάιντα με έδρα την Τουρκία για υλική βοήθεια και σε έναν συνεργάτη της Χαγιάτ Αλ Σάμ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο συνεργάτης της Αλ Κάιντα, Χασάν Αλ Σαμπάν χρησιμοποιούσε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών για να μεταφέρει κεφάλαια από τη Βόρεια Αφρική, τη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και ξεχωριστά για να συντονίσει τη μεταφορά κεφαλαίων προς την Τουρκία. Ο δεύτερος με την ονομασία Φαρούκ Φαζιματον  κατηγορείται για την στρατολόγηση μελών, τη συγκέντρωση χρημάτων και προπαγάνδα για λογαριασμό της Χαγιάτ Αλ Σαμ.

Η ομάδα, παλαιότερα γνωστή ως Αλ-Νούσρα, χρησιμεύει ως παράρτημα της Αλ Κάιντα στη Συρία και συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό σε μάχες στη Συρία εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.