ΗΠΑ και Πολωνία υπέγραψαν τη Συμφωνία Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας

ΗΠΑ και Πολωνία υπέγραψαν τη Συμφωνία Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο και ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Μ. Μπλάζακ υπέγραψαν σήμερα στη Βαρσοβία τη Συμφωνία Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας (EDCA) μεταξύ των δύο χωρών.

Με την EDCA, που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα, θα αυξηθεί ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στην Πολωνία στους 5.500 τουλάχιστον. Το ετήσιο κόστος για την Πολωνία θα ανέλθει γύρω στα 500 εκατομμύρια ζλότι επιπλέον.

Σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο PAP ο Μπλάζακ δήλωσε ότι εφόσον χρειαστεί ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών θα μπορούσε γρήγορα να αυξηθεί στους 20.000.

Ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι με τον οποίο συζήτησε τους αμυντικούς δεσμούς των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας, καθώς επίσης και την κατάσταση στη Λευκορωσία.

Μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η πανδημία της Covid-19, η ασφάλεια των δικτύων 5G και μια νέα διμερής συμφωνία για την ανάπτυξη του προγράμματος παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Πολωνίας.

Φωτογραφία: ΑP