ΗΠΑ: Η συντριπτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων ψήφισε κατά της συνταγματικότητας της δίκης Τραμπ

ΗΠΑ: Η συντριπτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων ψήφισε κατά της συνταγματικότητας της δίκης Τραμπ

Η πλειοψηφία των Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τάχθηκε υπέρ της πρότασης του συναδέλφου τους Ραντ Πολ να κηρυχθεί αντισυνταγματική η δίκη Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που σημαίνει ότι η καταδίκη του πρώην προέδρου είναι ουσιαστικά αδύνατη.

Συγκεκριμένα, η Γερουσία ψήφισε 55-45 κατά της πρότασης του Πολ με μόνο πέντε νομοθέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να τάσσονται υπέρ της συνταγματικότητας της δίκης. Συγκεκριμένα, οι Γερουσιαστές Μιτ Ρόμνεϊ, Λίζα Μαρκαούσκι, Σούζαν Κόλινς, Πατ Τούμι και Μπεν Σάσε τάχθηκαν κατά της πρότασης του συναδέλφου τους Ραντ Πολ. 

Η ψηφοφορία αυτή αποτελεί, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα, το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι ο Τραμπ θα απαλλαχθεί για δεύτερη φορά από τη Γερουσία, καθώς απαιτείται 17 Γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων να ταχθούν με τους Δημοκρατικούς.

Αν και ορισμένοι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων δήλωσαν ότι περιμένουν να ακούσουν τις παρουσιάσεις κατά τη διάρκεια της δίκης, η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί αντισυνταγματικό το να δικαστεί ένας πρώην πρόεδρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον δεν καταδικαστεί ο πρώην πρόεδρος, δεν τίθεται και θέμα στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 2024.