ΗΠΑ: Η πολιτεία του Μισισιπή υιοθέτησε την πιο αυστηρή νομοθεσία στη χώρα για τις αμβλώσεις

ΗΠΑ: Η πολιτεία του Μισισιπή υιοθέτησε την πιο αυστηρή νομοθεσία στη χώρα για τις αμβλώσεις

Το κοινοβούλιο της πολιτείας του Μισισιπή στις ΗΠΑ υιοθέτησε την Τρίτη την πιο περιοριστική νομοθεσία για τις αμβλώσεις στη χώρα, την οποία οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σκοπεύουν να πολεμήσουν στα δικαστήρια.

Οι βουλευτές σε αυτή την συντηρητική και θρήσκα πολιτεία, όπου την πλειοψηφία στη βουλή έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης των αμβλώσεων από τη στιγμή που μπορεί να εντοπιστεί καρδιακός χτύπος στο έμβρυο, κάτι που μπορεί να συμβεί ήδη από την έκτη εβδομάδα της κύησης.

Ο νόμος SB2116, γνωστός και με το όνομα «νομοθεσία του καρδιακού χτύπου», περιλαμβάνει εξαιρέσεις για τις περιπτώσεις που υπάρχουν ιατρικά προβλήματα, αλλά όχι για τα θύματα βιασμού ή αιμομιξίας.

Ο νόμος μένει να επικυρωθεί από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη του Μισισιπή Φιλ Μπράιαντ, ο οποίος δήλωσε χθες ότι «ανυπομονεί να τον υπογράψει πολύ σύντομα» σε tweet που ανήρτησε μαζί με τη φωτογραφία ενός στυλό.

Οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ήδη ανακοινώσει ότι πρόκειται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον του νόμου, καθώς απαγορεύει την άμβλωση «προτού καν οι περισσότερες γυναίκες συνειδητοποιήσουν ότι έχουν μείνει έγκυος», κατήγγειλε η Ελίζαμπεθ Σμιθ, δικηγόρος του Κέντρου για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα.

«Ήδη στο Μισισιπή, όπου υπάρχει μόνο μία κλινική όπου γίνονται αμβλώσεις, ισχύει ένα βουνό περιορισμών για τις αμβλώσεις κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση στην επέμβαση αυτή πριν την έκτη εβδομάδα της κύησης», πρόσθεσε η Σμιθ.

Η πολιτεία του Κεντάκι υιοθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα παρόμοια νομοθεσία, όμως την μπλόκαρε αμέσως δικαστής, κάτι που συνέβη σε αντίστοιχη περίπτωση και στην Άιοβα.

Τα κοινοβούλια των πολιτειών του Τενεσί και της Τζόρτζια επίσης εξετάζουν παρόμοιες νομοθεσίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ