ΗΠΑ: Η κυβέρνηση ανακάλεσε την απόφαση για τις άδειες παραμονής των ξένων φοιτητών

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση ανακάλεσε την απόφαση για τις άδειες παραμονής των ξένων φοιτητών

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακάλεσε την απόφαση της να αφαιρέσει τις άδειες παραμονής των ξένων φοιτητών, των οποίων τα μαθήματα θα συνεχιστούν στα πανεπιστήμια μέσω τηλεκπαίδευσης λόγω του κορονοϊού. 

 πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης είχε αναγκάσει δεκαέξι πολιτείες και τουλάχιστον δύο από τα κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να μπλοκάρουν την απόφαση, ωθώντας έτσι τον Λευκό Οίκο να ακυρώσει τα σχέδια του.

Χθες, η Μόρα Χίλι γενική εισαγγελέας της Μασαχουσέτης πολιτεία η οποία συνυπέγραψε την προσφυγή στη δικαιοσύνη δήλωνε ότι «Η κυβέρνηση δεν προσπάθησε καν να εξηγήσει το σκεπτικό για αυτήν την παράλογη απόφαση της».

Η αρχή έγινε όταν, η ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία ICE, με αρμοδιότητα τη μετανάστευση και τα τελωνεία ανακοίνωσε ότι «Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα χορηγεί βίζες σε φοιτητές εγγεγραμμένους σε προγράμματα (σπουδών) που γίνονται εξ ολοκλήρου μέσω διαδικτύου και η συνοριοφυλακή δεν θα τους επιτρέπει την είσοδο στην επικράτεια». 

Μετά την προσφυγή στη δικαιοσύνη των MIT και Harvard, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα αλλάξει το φορολογικό καθεστώς και τη χρηματοδότηση πανεπιστημίων και κολεγίων, ισχυριζόμενος ότι «πάρα πολλά» σχολεία έχουν «ριζοσπαστική αριστερή καθοδήγηση».

AP Photo/Evan Vucci