ΗΠΑ: Η Βουλή υπερψήφισε πακέτο στήριξης ύψους 3 τρισ. δολαρίων

ΗΠΑ: Η Βουλή υπερψήφισε πακέτο στήριξης ύψους 3 τρισ. δολαρίων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε το πακέτο μέτρων ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο είχαν προτείνει οι Δημοκρατικοί για να στηριχθεί η οικονομία των ΗΠΑ εν συνόλω και ειδικότερα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της χώρας.

Στις προτάσεις τους οι Δημοκρατικοί περιλαμβάνουν την παράταση παροχής του επιδόματος ανεργίας των 600 δολαρίων την εβδομάδα έως και τον Ιανουάριο έναντι του Ιουλίου, που ισχύει σήμερα, καθώς και τη θέσπιση ειδικού ταμείου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή επιδομάτων βαρέων και ανθυγιεινών σε επαγγελματίες ζωτικών κλάδων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τέλος, οι Δημοκρατικοί προτείνουν κονδύλια σχεδόν 1 τρισ. δολ. με αποδέκτες πολιτειακές, τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, που έχουν μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους εξαιτίας της δραστικής μείωσης των εσόδων τους λόγω πανδημίας.

Εδώ και μέρες οι ηγέτες των Δημοκρατικών σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων, Τσακ Σουμερ και Νάνσι Πελοζι είχαν προαναγγείλει την κατάθεση πρότασης ενός πακέτου του μεγέθους του "Φραγκλίνου Ρούζβελτ" όπως το είχαν χαρακτηρίσει με αφορμή το κύμα ανεργίας που σαρώνει τις ΗΠΑ. 

Η ανεργία σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο εργασίας έφτασε το 14,7% τον Απρίλιο, από 3,5% που έκλεισε τον Φεβρουάριο, αποδεικνύοντας την ταχύτητα με την οποία κατέρρευσαν οι θέσεις εργασίας και η απασχόληση μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων και της απόφασης για παραμονής στο σπίτι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Το ποσοστό ανεργίας για τον Απρίλιο ήδη κατέρριψε το ρεκόρ του 10,8% του Νοεμβρίου του 1982 το οποίο ήταν το χειρότερο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η Γερουσία η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους φαίνεται εξαιρετικά απρόθυμη να το αποδεχθεί με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.