ΗΠΑ: H Γερουσία παρέκαμψε το βέτο Τραμπ στο νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες

ΗΠΑ: H Γερουσία παρέκαμψε το βέτο Τραμπ στο νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες

Η Γερουσία παρέκαμψε το βέτο που είχε βάλει ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επί του νομοσχεδίου για τις αμυντικές δαπάνες (NDAA), κάτι που σημαίνει ότι είναι και επίσημα νόμος του αμερικανικού κράτους. Η ψηφοφορία αυτή σηματοδοτεί την πρώτη ακύρωση βέτο της προεδρίας του Τραμπ και θεωρείται ευρέως ως μια οξεία κριτική σε βάρος του, τις τελευταίες ημέρες της θητείας του.

Συγκεκριμένα οι Αμερικάνοι Γερουσιαστές ψήφισαν 80-12 υπέρ του νομοσχεδίου, πολύ παραπάνω απο τα 2/3 που απαιτούνταν ώστε να παρακαμφθεί το βέτο του Τραμπ. Σημειώνεται ότι αναλόγως είχε πράξει προ ημερών και η Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφους 322-87. 

«Είναι μια σοβαρή ευθύνη», δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ ο οποίος στήριξε την παράκαμψη του βέτο, δείχνοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο την απόσταση που τον χωρίζει πια με τον Ντόναλντ Τραμπ. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε στον αγώνα μπροστά από τους ανταγωνιστές μας όπως η Ρωσία και η Κίνα», δήλωσε σήμερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

«Είναι επίσης μια ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στους στρατιώτες μας και τις οικογένειές τους ότι έχουν τη στήριξή μας», συμπλήρωσε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής.

Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ έθεσε βέτο για το ζήτημα της κατάργησης του τμήματος 230 του Communications Decency Act του 1996 σχετικά με το διαδίκτυο και συγκεκριμένα την προστασία διαδικτυακών εταιριών από αγωγές που σχετίζονται με θέματα ελευθερίας του λόγου.

Είχε κρίνει πως το κείμενο είναι υπερβολικά θετικά διακείμενο προς την Κίνα και είχε αντιδράσει στο ενδεχόμενο να μετονομαστούν στρατιωτικές βάσεις που έφεραν ονόματα στρατηγών της Συνομοσπονδίας, που πολέμησαν υπέρ της δουλείας.

Κατήγγειλε επίσης ότι δεν περιλάμβανε την κατάργηση ενός νόμου, που προστατεύει το νομικό καθεστώς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία κατηγορεί ότι μεροληπτούν σε βάρος του.

Τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε εννέα φορές το δικαίωμα βέτο που είχε σε βάρος νομοσχεδίων. Το Κογκρέσο δεν είχε ποτέ καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που ήταν αναγκαία για να το παρακάμψει.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβανόταν και η διάταξη την οποία εισήγαγε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ για σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία στη βάση του νόμου CAATSA.

Τέλος, σημειώνεται πως η Πράξη Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας (National Defense Authorization Act- NDAA), που ορίζει την πολιτική του υπουργείου Άμυνας της χώρας, υπερψηφίζεται κάθε χρόνο από το 1960.

Ντ. Τραμπ: Είναι αξιολύπητοι

Μέσω twitter ήρθε η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ για την ήττα που υπέστη, μετά την έγκριση από τη Γερουσία του αμυντικού προϋπολογισμού για το 2021, για τον οποίο είχε ασκήσει βέτο.

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε αξιολύπητη τη στάση της Γερουσίας, που ελέγχεται από Ρεπουμπλικανούς, ενώ υποστήριξε ότι η στάση τους δεν ήταν ούτε δίκαιη ούτε έξυπνη.

«Η Ρεπουμπλικανική Γερουσία απλώς έχασε την ευκαιρία να απαλλαγεί από το τμήμα 230, που δίνει απεριόριστη ισχύ στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Αξιολύπητο!!! Τώρα θέλουν να δώσουν στους ανθρώπους που καταστράφηκαν από τον Κινεζικό Ιό 600 δολάρια αντί για 2.000 που χρειάζονται απεγνωσμένα. Όχι δίκαιο και έξυπνο» έγραψε στο twitter.

Διαβάστε ακόμα:

«Αδειάζουν» τον Τραμπ οι Μιτς ΜακΚόνελ και Μάικ Πενς