Κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 ζητούν Αμερικανοί Γερουσιαστές

Κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 ζητούν Αμερικανοί Γερουσιαστές

Nα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, με αφορμή την αγορά εκ μέρους της Άγκυρας του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η Ουάσινγκτον θα στείλει ένα «φρικτό μήνυμα» στις άλλες χώρες ζήτησαν από την κυβέρνηση του Τραμπ ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ και ο Δημοκρατικός Κρις Βαν Χόλεν, αναφέρει η Daily Sabah και το Reuters.

«Ο χρόνος της υπομονής έχει λήξει προ πολλού. Ήλθε η ώρα να εφαρμόσετε τον νόμο» αναφέρουν οι δύο γερουσιαστές σε επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Όπως τονίζουν, αν δεν ληφθούν μέτρα σε βάρος της Άγκυρας, οι άλλες χώρες θα λάβουν το μήνυμα ότι «μπορούν να εμπαίζουν την αμερικανική νομοθεσία χωρίς να υφίστανται τις συνέπειες».

Σύμφωνα με τα δυο διεθνή μέσα ενημέρωσης η αγορά των S-400 από την Τουρκία εξόργισε πολλά μέλη του Κογκρέσου, ενώ η αδιαφορία της για την απειλή επιβολής κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ και η παραλαβεί των S-400 τον Ιούλιο οδήγησε σε ντίποινα, με την Ουάσινγκτον να απομακρύνει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Τραμπ δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, μολονότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επικύρωσε το 2017 τον νόμο CAATSA που τις καθιστά υποχρεωτικές για τις χώρες που συνεργάζονται με τις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το Daily Sabah ο Γκράχαμ είναι ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές του Τραμπ, αλλά έχει επικρίνει με δριμύτητα την απόφαση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από τη βορειοανατολική Συρία.

Από την πλευρά του το Reuters αναφέρει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα να σχολιάσει την επιστολή των δύο γερουσιαστών και υπενθυμίζει τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος χαρακτήρισε «ανησυχητικό» το γεγονός ότι η Τουρκία κάνει δοκιμές του ρωσικού συστήματος, λέγοντας ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες για την εξεύρεση μιας λύσης.

«Την ίδια ημέρα ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας εξαγωγών όπλων, της Rosoboronexport φέρεται να είπε ότι η Μόσχα ελπίζει να υπογράψει μια νέα συμφωνία με την Τουρκία για να την εξοπλίσει με περισσότερα συστήματα S-400 κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020», συμπληρώνει το Διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων.