ΗΠΑ: Γερουσία και Κογκρέσο καταδικάζουν την απόφαση Τραμπ για απόσυρση στρατευμάτων από τη Συρία

ΗΠΑ: Γερουσία και Κογκρέσο καταδικάζουν την απόφαση Τραμπ για απόσυρση στρατευμάτων από τη Συρία

Οι ηγέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας στις ΗΠΑ καταδίκασαν σήμερα την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία, μια απόφαση που πιθανόν θα ανοίξει τον δρόμο για μια στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων μαχητών στην περιοχή.

«Αυτή η απόφαση θέτει σε άμεσο κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στο Ιράν και τη Ρωσία, όπως επίσης και στους συμμάχους μας, ότι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν πλέον έναν έμπιστο σύμμαχο», σημειώνει σε μια ανακοίνωση η Νάνσι Πελόζι, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, καλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ να «αναθεωρήσει την επικίνδυνη απόφασή του».

Ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ αναφέρει, από την πλευρά του, σε μια ανακοίνωση:

«Μια εσπευσμένη απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία θα ωφελούσε μονάχα τη Ρωσία, το Ιράν και το καθεστώς Άσαντ. Και θα αύξανε τον κίνδυνο μιας ανασύνταξης του ISIS και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων».

Νωρίτερα, ο Λίντσει Γκρέιαμ, ένας από τους στενότερους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ είχε εκφράσει την αντίθεση του στην απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας αναφέροντας ότι αν τα δημοσιεύματα είναι αληθή τότε για «εν εξελίξει» καταστροφή.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί και μέλη του Κογκρέσου τόσο από την πλευρά των Δημοκρατικών όσο και από αυτή των Ρεπουμπλικανών, καταδικάζοντας την απόφαση απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, με αφορμή πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησαν στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, μέλη των Επιτροπών Άμυνας, Πληροφοριών και Εξωτερικών του Κογκρέσου τα οποία επέστρεψαν από ταξίδι στις περιοχές του Αφγανιστάν, της Τουρκίας, της Συρίας και της Ιορδανίας αναφέρονται «στον κίνδυνο που ελλοχεύει από την τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τους συμμάχους μας, σε μια περιοχή την οποία προστατεύουν οι Κούρδοι φίλοι μας SDF».

Η Νίκι Χέιλι, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και ανερχόμενο αστέρι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, θεώρησε σκόπιμο να υπενθυμίσει στον 45ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών μια απλή αρχή των διεθνών σχέσεων: «Πρέπει πάντα να υποστηρίζουμε τους συμμάχους μας, αν περιμένουμε να μας υποστηρίξουν».

«Οι Κούρδοι διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επιτυχημένη πορεία μας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το να τους αφήσουμε να πεθάνουν είναι τεράστιο λάθος», πρόσθεσε.

Απόδειξη της δυσφορίας που προκάλεσε η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση, η κυβέρνηση Τραμπ εργαζόταν από τα μέσα της σημερινής ημέρας για να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής της απόφασης.

AP Photo/Baderkhan Ahmad