ΗΠΑ: Φορολογικά έγγραφα αποκαλύπτουν ρεκόρ δαπανών για την ορκωμοσία Τραμπ

ΗΠΑ: Φορολογικά έγγραφα αποκαλύπτουν ρεκόρ δαπανών για την ορκωμοσία Τραμπ

Η επιτροπή για την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δαπάνησε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια δολάρια στο ξενοδοχείο (Trump International Hotel) του Ομίλου Τραμπ που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, πριν από την επίσημη ορκωμοσία του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ το 2017, μεταδίδει το ABC News επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα που έχει στην κατοχή του.

Στα συνολικά έξοδα της ορκωμοσίας έχει περιληφθεί ποσό 130.000 και πλέον δολαρίων για ειδικά μαξιλάρια καθισμάτων σε δύο επίσημα δείπνα προς τιμήν του νεοεκλεγέντα προέδρου.

Υπάρχει δαπάνη 10.000 δολαρίων για την αγορά makeup για τους σερβιτόρους σε ένα άλλο επίσημο γεύμα και κονδύλι 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρία που παρήγαγε μία ερμηνεία του διάσημου τραγουδιού του Φρανκ Σινάτρα (New York, NewYork). Η ερμηνεία του τραγουδιού έγινε σε στιλ Μπρόντγουεϊ, με τη συμμετοχή κοριτσιών από το χώρο του θεάματος που δούλευαν στο Λας Βέγκας και έφτασαν με πτήση του προσωπικού φίλου του Τραμπ, του Στιβ Γουίν, για ιδιωτική εκδήλωση.

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες ορκωμοσίες Αμερικανών προέδρων, η ορκωμοσία του Τραμπ και οι εκδηλώσεις που ακολούθησαν χαρακτηρίζονται μετριοπαθείς. Ο μη κερδοσκοπικός φορέας που ιδρύθηκε για την επίβλεψη των εορτασμών επιμελήθηκε μόλις τρεις μεγάλες εκδηλώσεις.

Σε οικονομικό επίπεδο καταγράφηκε ρεκόρ δαπανών, καθώς είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από 107 εκατομμύρια δολάρια και ξοδεύτηκαν 104 εκατομμύρια δολάρια, ποσό διπλάσιο από τις δαπάνες της πρώτης ορκωμοσίας του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

“Οι επιτροπές ορκωμοσίας αν δεν υπάρχει διαφάνεια, μπορεί να εξελιχθούν σε περίεργα ταμεία χρηματοδότησης”, δήλωσε ο Δημοκρατικός, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Σαρμπάνις από το Μέριλαντ που έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων. “Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να έχεις σχετικές απαιτήσεις για την αποκάλυψη των δαπανών, την πηγή των εσόδων, την ύπαρξη περιορισμών στο ύψος των δαπανών, ώστε οι δαπάνες να γίνονται για την προεδρική ορκωμοσία κι όχι για άλλους σκοπούς”, συμπλήρωσε.

Το μέλος της ίδιας επιτροπής στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, ο Δημοκρατικός Ράτζα Κρισμαμούρθι, που έχει διατελέσει και στο παρελθόν μέλος της επιτροπής, δήλωσε ότι αναμένει από τους Δημοκρατικούς να ψάξουν πώς συλλέχθηκαν και δαπανήθηκαν τα χρήματα. “Είναι ο καλύτερος τρόπος για να είναι όλα διάφανα και στις δύο πλευρές, δηλαδή ποιός κάνει δωρεές στις επιτροπές, αλλά και πώς γίνονται οι δαπάνες”, δήλωσε στο ABC News.

Την ευθύνη της επιτροπής για την ορκωμοσία του προέδρου Τραμπ είχε ο Τόμας Μπάρακ, φίλος του Αμερικανού προέδρου για πολλά χρόνια. Ο ίδιος δεν πληρώθηκε για τον ρόλο του στην επίβλεψη των εορταστικών εκδηλώσεων. Το ABC News εντόπισε έναν εκπρόσωπο του Μπάρακ.

Υπάρχουν ήδη πολλά ερωτήματα για το πώς δαπανήθηκαν τα χρήματα. Τα φορολογικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αναφέρουν τους πέντε μεγαλύτερους προμηθευτές ή διοργανωτές. Μεταξύ αυτών, υπάρχει μία δαπάνη περίπου 26 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρία οργάνωσης εκδηλώσεων, με υπεύθυνη μία πρώην σύμβουλο και στενή φίλη της Μελάνια Τραμπ.

Πρόκειται για την Στέφανι Γουίνστον-Γόλκοφ που ίδρυσε την εταιρία WIS Media Planners με έδρα την Καλιφόρνια. Η εταιρία είχε τη διαχείριση μερικών από τις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν. Η ίδια εταιρία πλήρωσε συμβόλαια συνεργασίας σε υπό-εργολάβους που προσέλαβε για την υλοποίηση έργου σχετικού με τις εκδηλώσεις. Η Γουίνστον-Γουόλκοφ έλαβε απευθείας 1,62 εκατ. δολάρια για την εργασία της, όπως έχει νωρίτερα δημοσιεύσει το ABC News.

Το ABC News έχει αφήσει σχετικά μηνύματα στον δικηγόρο της Γουίνστον-Γουόλκοφ.

Η επεξεργασία εσωτερικών οικονομικών εγγράφων από το ABC News, δείχνει ποσά τα οποία μερικές φορές διατέθηκαν για την πληρωμή πολιτικών συμβούλων του Τραμπ. Μεταξύ αυτών, ποσό 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων δόθηκε στον Μπραντ Παρσκέιλ, διευθυντή της εταιρίας για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2020. Ο Παρσκέιλ διαχειρίστηκε τις δράσεις στον κυβερνοχώρο για την τελετή ορκωμοσίας.

Άλλη εταιρία, η Fortalice Solutions LLC, που ειδικεύεται στην προστασία του κυβερνοχώρου, έλαβε το ποσό των 450.000 δολαρίων.

Υπάρχει επίσης μία δαπάνη 130.000 δολαρίων στην εταιρία Tiffany & Company η οποία σύμφωνα με μία πηγή προμήθευσε μπολ σαλάτας.

Τα ίδια έγγραφα δείχνουν ότι δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά για τα ταξίδια και το φαγητό δεκάδων φίλων και στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας τις ημέρες πριν από την τελετή ορκωμοσίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ