8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

ΗΠΑ: Έξι τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στην Σομαλία σε αεροπορική επιδρομή

Αμερικανική αεροπορική επιδρομή η οποία στοχοθέτησε τζιχαντιστές του δικτύου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Σομαλία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι από αυτούς, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων το οποίο είναι αρμόδιο για την Αφρική (USAFRICOM).

Το αεροπορικό πλήγμα, το οποίο εξαπολύθηκε προχθές Τρίτη, ήταν το έβδομο τον τελευταίο μήνα στη Σομαλία εναντίον μελών του ΙΚ και της οργάνωσης Σεμπάμπ —η οποία θεωρείται πως ανήκει στο δίκτυο της Αλ Κάιντα— στα όρη Γκόλις, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της AFRICOM.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, σε συνεργασία με τη στρατιωτική αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM) και τον σομαλικό στρατό, συμμετέχουν σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια της Σομαλιλάνδης.

«Τα όρη Γκόλις είναι περιοχή όπου είναι γνωστό πως υπάρχουν στρατόπεδα των τρομοκρατών και βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες μεταξύ του ΙΚ και της Σεμπάμπ. Αεροπορικές επιδρομές ακριβείας όπως αυτές υποστηρίζουν τις προσπάθειες των σομαλικών δυνάμεων να προστατεύσουν τον σομαλικό λαό από την τρομοκρατία και να αποκαταστήσουν την ασφάλεια στην περιοχή», κατά την ανακοίνωση.

Ο βραχίονας του ΙΚ θεωρείται πως αυξάνει τα ερείσματά του στην εμπόλεμη χώρα στο Κέρας της Αφρικής, αποσπώντας εδάφη από την πολύ μεγαλύτερη οργάνωση Σεμπάμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ