ΗΠΑ: Εξετάζεται η μόνιμη παραμονή του στρατού στα σύνορα με το Μεξικό

ΗΠΑ: Εξετάζεται η μόνιμη παραμονή του στρατού στα σύνορα με το Μεξικό

Ο Λευκός Οίκος είναι πολύ πιθανό να δώσει στα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό ευρύτερες αρμοδιότητες, αναθέτοντάς τους την προστασία του προσωπικού της ομοσπονδιακής υπηρεσίας τελωνείων και προστασίας των συνόρων (Customs and Border Protection, CBP), εάν είναι απαραίτητο, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε ότι μια δημόσια ανακοίνωση ενδέχεται να γίνει από την αμερικανική κυβέρνηση ίσως σήμερα.

Κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα σχεδόν 6.000 στελέχη των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων εν ενεργεία, για να υποστηρίξουν την αυστηρότερη φύλαξή τους, ενόψει της έλευσης διαφόρων «καραβανιών» μεταναστών από χώρες της κεντρικής Αμερικής που κινούνταν κατά μήκος της μεξικανικής επικράτειας και αναμενόταν να φθάσουν εντός εβδομάδων.

Ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για την ανανέωση του αμερικανικού Κογκρέσου, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Τραμπ είχε καταγγείλει επανειλημμένα τα «καραβάνια», κάνοντας λόγο περί επικείμενης «εισβολής», περί απειλής για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές αρχές έκλεισαν για ώρες την πιο πολυσύχναστη μεθοριακή διέλευση από και προς το Μεξικό τη Δευτέρα, για να τοποθετήσουν επιπλέον μπάρες και αγκαθωτά συρματοπλέγματα, εξαιτίας των ανησυχιών ότι κάποιοι από τους χιλιάδες μετανάστες μπορεί να αποπειραθούν να περάσουν τα σύνορα διά της βίας.

Οι λωρίδες προς βορρά στο πέρασμα Σαν Ισίδρο από την Τιχουάνα στο Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια, έκλεισαν προσωρινά για την «τοποθέτηση» των υλικών αυτών, εξήγησε εκπρόσωπος της CBP.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, που μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, σημείωσε πως έχει ακουστεί ότι κάποιοι μετανάστες ίσως αποπειραθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα για να μπουν στην Καλιφόρνια.

Το κλείσιμο της διέλευσης, μιας από τις πιο πολυάσχολες στον κόσμο, ήταν κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Χιλιάδες Μεξικανοί περνούν από αυτή κάθε μέρα με προορισμό πόλεις των ΗΠΑ, όπου εργάζονται, ή σπουδάζουν.

«Σήμερα έχασα το μεροκάματο. Ήδη τηλεφώνησα στην αφεντικίνα μου και της είπα ότι έχουν κλείσει τα πάντα και δεν ξέρω τι ώρα θα μπορέσω να περάσω», είπε η Μαρία Γκόμες, η οποία περνάει καθημερινά τα σύνορα για να πάει στη δουλειά της. «Δεν το πιστεύω ότι γίνεται αυτό», πρόσθεσε.

Περίπου 6.000 μετανάστες έχουν φθάσει στις συνοριακές πόλεις Τιχουάνα και Μεξικάλι, σύμφωνα με μεξικανούς αξιωματούχους. Αναμένονται κι άλλα καραβάνια, με τον αριθμό των ανθρώπων από την κεντρική Αμερική που ελπίζουν να μπουν στις ΗΠΑ να υπολογίζεται πως ανέρχεται συνολικά σε 10.000.

Μερικές εκατοντάδες κάτοικοι της Τιχουάνας συγκεντρώθηκαν σε μια από τις πλουσιότερες συνοικίες της πόλης αυτής την Κυριακή για να διαδηλώσουν εναντίον των μελών των καραβανιών, κρατώντας πανό και πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «Πρώτα το Μεξικό», ή «Όχι άλλους μετανάστες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ