ΗΠΑ: Επιπλέον 800 στρατιώτες στέλνει στα σύνορα ο Τραμπ για να ανακόψουν τους μετανάστες

ΗΠΑ: Επιπλέον 800 στρατιώτες στέλνει στα σύνορα ο Τραμπ για να ανακόψουν τους μετανάστες

Επιπλέον 800 στρατιώτες αποφάσισε να αναπτύξει το Πεντάγωνο στα σύνορα με το Μεξικό για να ανακόψουν τους χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι πλησιάζουν προς τα σύνορα των ΗΠΑ.

Οι άνδρες του τακτικού στρατού που θα σταλούν από διάφορες στρατιωτικές βάσεις θα ενισχύσουν τους 2.000 και πλέον εφέδρους της Εθνοφρουράς που έχουν ήδη αναπτυχθεί στα σύνορα αναμένοντας το καραβάνι που ξεκίνησε από την Ονδούρα.

Ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις αναμένεται να επισημοποιήσει την απόφαση εντός των επόμενων ωρών διευκρίνισε αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου. Ανάμεσα στους στρατιωτικούς που θα αναπτυχθούν στην περιοχή θα περιλαμβάνονται στελέχη του ιατρικού σώματος και του μηχανικού και η πρόσθετη δύναμη θα προσφέρει επίσης επιμελητειακή και υλική υποστήριξη, όπως σκηνές και οχήματα.

Στόχος της επιχείρησης είναι να μην επιτραπεί στους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα και να ζητήσουν άσυλο.

Ο Μπιλ Σπιξ, εκπρόσωπος του σώματος των Πεζοναυτών, δήλωσε ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ συνεργάζεται με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας για να «προσδιοριστούν οι λεπτομέρειες της υποστήριξής μας» στη συνοριοφρουρά και στις άλλες αρχές στα σύνορα.

«Οι νόμοι που εγκρίθηκαν από τους Δημοκρατικούς κάνουν δύσκολο για μας να σταματάμε κόσμο στα σύνορα», ξέσπασε μέσω Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ. «Θα στείλω τον στρατό για να αντιμετωπιστεί αυτή η εθνική έκτακτη ανάγκη», συμπλήρωσε και διεμήνυσε, αναφερόμενος στους μετανάστες: «θα ανακοπούν!»

Ο Τραμπ ανήγγειλε τον Απρίλιο ότι θα ανέπτυσσε ως και 4.000 στελέχη της Εθνοφρουράς στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, αλλά τελικά στάλθηκαν περίπου 2.000 στην περιοχή.

Η Εθνοφρουρά, δύναμη εφεδρείας των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, είχε επέμβει στα σύνορα το 2010 επί Μπαράκ Ομπάμα, και την περίοδο 2006-2008 επί προεδρίας Τζορτζ Μπους. Η ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών είχε διαρκέσει στις προηγούμενες περιπτώσεις περίπου έναν χρόνο.

Παρά την αυξανόμενη κόπωσή τους, χιλιάδες μετανάστες που πορεύονται προς τις ΗΠΑ ξανάρχισαν την Πέμπτη να κινούνται από το Μαπαστεπέκ του Μεξικού προς τα αμερικανικά σύνορα, που απέχουν ακόμα 3.000 χλμ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει ένα σχέδιο για να απαγορευθεί η είσοδος στις ΗΠΑ, , στους χιλιάδες μετανάστες που ξεκίνησαν από την Ονδούρα και βρίσκονται στο νότιο Μεξικό κινούμενοι προς βορρά, έγραψε η εφημερίδα Washington Post την Πέμπτη.

Τα μέτρα αυτά εκτιμάται πως ίσως κινητοποιήσουν τους οπαδούς του Τραμπ εν όψει των ενδιάμεων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου. Ωστόσο, η απαγόρευση εισόδου πιθανότατα θα αντιμετωπίσει αμφισβητήσεις και προσφυγές στην αμερικανική δικαιοσύνη.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ