ΗΠΑ: Επιβεβαιώνεται το θανατηφόρο περιστατικό θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό με Johnson & Johnson

ΗΠΑ: Επιβεβαιώνεται το θανατηφόρο περιστατικό θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό με Johnson & Johnson

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επιβεβαίωσε  σήμερα τις πληροφορίες του Τύπου ότι μια γυναίκα πέθανε από θρομβοεμβολή ενώ μια δεύτερη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού τους χορηγήθηκε το εμβόλιο της J&J. 

Νωρίτερα σήμερα η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) γνωστοποίησαν ότι αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της J&J αφού έξι εμβολιασθέντες (μεταξύ των περίπου 6,8 εκατομμυρίων που το έχουν λάβει) εμφάνισαν μια σπάνια διαταραχή που αφορά τη δημιουργία θρόμβων. Η αναστολή δεν επηρεάζει τα δύο άλλα εγκεκριμένα εμβόλια, των Pfizer και Moderna.

Συνολικά, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε σήμερα το πρωί, ο Πίτερ Μαρκς ανώτατο στέλεχος της FDA, έξι άνθρωποι, ηλικίας από 18 έως 48 ετών, εμφάνισαν συμπτώματα εγκεφαλικής θρόμβωσης, σε συνδυασμό με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, σε διάστημα από 6 έως 13 ημέρες αφού έκαναν το εμβόλιο.

Τα CDC έχουν προγραμματίσει μια συνεδρίαση των ειδικών σε θέματα ανοσοποίησης για αύριο, Τετάρτη. Ο Ζάιεντς και ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, πρόκειται να συμμετάσχουν στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου, αργότερα σήμερα.

Λευκός Οίκος: Κανονικά προχωρά η εκστρατεία εμβολιασμού

Η αναστολή χρήσης του εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19, λόγω της εμφάνισης σοβαρών περιπτώσεων θρομβοεμβολών, «δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις» στην εκστρατεία ανοσοποίησης των ΗΠΑ, διαβεβαίωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Η ανακοίνωση αυτή δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού», ανέφερε ο συντονιστής της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Τζεφ Ζάιεντς. Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος, μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο σκεύασμα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Ζάιεντς, η απόφαση αναστολής της χρήσης του ελήφθη «για προληπτικούς λόγους». Οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει αρκετές δόσεις των εμβολίων των εταιρειών Pfizer και Moderna για να καλύψουν 300 εκατομμύρια Αμερικανούς, πρόσθεσε.