ΗΠΑ: Επανεξέταση της αλυσίδας τροφοδοσίας φαρμάκων μετά την πανδημία

ΗΠΑ: Επανεξέταση της αλυσίδας τροφοδοσίας φαρμάκων μετά την πανδημία

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές στις ΗΠΑ ζητούν να πραγματοποιηθεί μια κυβερνητική μελέτη της ξένης επιρροής στην αλυσίδα τροφοδοσίας του φαρμακευτικού κλάδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας ότι η πανδημία του κορονοϊού έφερε στο φως μια υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα και άλλες χώρες για την παραγωγή βασικών φαρμάκων.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο και η Δημοκρατική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν θα παρουσιάσουν σήμερα το σχέδιο επανεξέτασης του νόμου για την αλυσίδα τροφοδοσίας φαρμάκων στις ΗΠΑ.

Ο νόμος θα ζητά από την κυβέρνηση να μελετήσει τα αποτελέσματα της εξάρτησης από ξένες εταιρείες και ξένες επενδύσεις για την παραγωγή φαρμάκων για την αμερικανική αγορά και να καταθέσει αναφορά μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters.

«Για να νικήσουμε την τρέχουσα κρίση της πανδημίας και να βεβαιωθούμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι καλύτερα εξοπλισμένες έναντι μελλοντικών πανδημιών, πρέπει να έχουμε τον έλεγχο της αλυσίδας τροφοδοσίας μας και να βασιζόμαστε λιγότερο σε ξένες χώρες για τα βασικά μας φάρμακα», δήλωσε με ανακοίνωσή της η Γουόρεν.

Η Κίνα είναι μία από τις χώρες που επενδύει σε αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά οι γερουσιαστές θέλουν μια εικόνα όλων των ξένων επενδύσεων στην αμερικανική φαρμακοβιομηχανία.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εδώ και καιρό δεσμευτεί να επαναπατρίσει αμερικανικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις, αλλά ο κορονοϊός και η ανησυχία για την εξάρτηση από εισαγωγές, ιδιαίτερα από την Κίνα, έχουν προκαλέσει έντονη δραστηριότητα.

Ο Ρούμπιο, υπέρμαχος μιας πιο σκληρής πολιτικής απέναντι στην Κίνα, δήλωσε πως η αναφορά θα δώσει απαραίτητες πληροφορίες για να αντιμετωπιστούν αδυναμίες της αλυσίδας τροφοδοσίας και να μειωθεί η εξάρτηση από την Κίνα στον φαρμακευτικό τομέα.