ΗΠΑ: Εντείνει την πίεση για το τείχος ο Τραμπ απειλώντας με το κυβερνητικό «shutdown»

ΗΠΑ: Εντείνει την πίεση για το τείχος ο Τραμπ απειλώντας με το κυβερνητικό «shutdown»

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με το ενδεχόμενο μιας μακράς παράλυσης των αμερικανικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών, το λεγόμενο «shutdown», εάν οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου αρνηθούν να χρηματοδοτήσουν το συνοριακό τείχος με το Μεξικό, λίγες μόλις ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για τον προϋπολογισμό.

Η καταληκτική ημερομηνία είναι απόψε τα μεσάνυχτα τοπική ώρα στην Ουάσιγκτον (Σάββατο 07.00 ώρα Ελλάδας). Σε περίπτωση απουσίας συμβιβασμού μεταξύ των δύο σωμάτων του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου επί του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το έτος 2019, ορισμένες υπηρεσίες ενδεχομένως θα χρειαστεί να κλείσουν και οι υπάλληλοί τους να βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επέμεινε ότι η χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα περιλαμβάνεται σε αυτόν τον προϋπολογισμό.

«Ακόμη κι ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν προσπάθησε για πέντε χρόνια να κατασκευάσει ένα τείχος στα σύνορα ή φράγματα, όπως δεν μπόρεσε να το κάνει. Και άλλοι το επιχείρησαν. Θα το καταφέρουμε, με τον έναν τρόπο ή τον άλλο» προειδοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια σειρά από tweets.

Αυτό το τείχος είναι η προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου ο μεγιστάνας να εγκρίνει τον προϋπολογισμό και να επικυρώσει το κείμενο, όπως προειδοποίησε ο ίδιος.

Στην περίπτωση που οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος αρνηθούν να υπερψηφίσουν το μέτρο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επιθυμεί να βρει έναν συμβιβασμό. Την προηγούμενη εβδομάδα είπε μάλιστα ότι θα ήταν «υπερήφανος» να προκαλέσει ένα "shutdown".

Αυτό το ψυχόδραμα ενός "shutdown", κλασικό στην πολιτική σκηνή της Ουάσιγκτον, λαμβάνει χώρα σε ένα ήδη τεταμένο πλαίσιο, την επόμενη ημέρα της παραίτησης του υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις, που προκάλεσε σοκ σε πολλούς Ρεπουμπλικάνους. 

Χρήσιμο όπως ο τροχός; 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου επικρατούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενέκρινε χθες το βράδυ ένα νέο κείμενο που δείχνει να καλύπτει τις απαιτήσεις του προέδρου, περιλαμβανομένης της χρηματοδότησης του τείχους ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων.

Ο Τραμπ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, χαιρετίζοντας σήμερα τα μέλη του Σώματος «που επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη για να ψηφίσουν υπέρ της ασφάλειας στα σύνορα και το τείχος», λίγο πριν από τις αργίες των Χριστουγέννων.

Σε ένα άλλο tweet, ο δισεκατομμυριούχος υπενθύμισε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας: 217 ψήφοι υπέρ, 185 κατά.

Αν και η χρηματοδότηση εγκρίθηκε χωρίς τις ψήφους των Δημοκρατικών στη Βουλή, δεν έχει καμία τύχη όταν περάσει από τη Γερουσία, όπου 60 ψήφοι είναι απαραίτητοι. Όμως, οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν μονάχα τις 51 από τις 100 έδρες της Γερουσίας.

Προκειμένου να καταφέρει να πείσει τους γερουσιαστές, ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε επίσης στο Twitter:

«Οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να ευτελίσουν την ιδέα του τείχους, χαρακτηρίζοντάς την ξεπερασμένη. Όμως, το γεγονός είναι ότι τίποτα άλλο δεν θα προχωρήσει και αυτή είναι η κατάσταση εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι σαν τον τροχό, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο».

«Γνωρίζω την τεχνολογία καλύτερα από τον καθένα» συμπλήρωσε ο μεγιστάνας.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ