ΗΠΑ: Διακόπτεται η οικονομική βοήθεια προς το Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα και Ονδούρα

ΗΠΑ: Διακόπτεται η οικονομική βοήθεια προς το Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα και Ονδούρα

Η Ουάσινγκτον διακόπτει την οικονομική βοήθεια προς το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε δριμύτατα αυτές τις τρεις χώρες επειδή, όπως υποστηρίζει, στέλνουν παράτυπους μετανάστες στις ΗΠΑ.

"Εκτελούμε την οδηγία του προέδρου και τερματίζουμε τα προγράμματα βοήθειας για τα οικονομικά έτη 2017 και 2018 για το Βόρειο Τρίγωνο" (σ.σ. όπως αποκαλούνται από κοινού οι τρεις χώρες) ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε όμως ότι "θα συμπεριλάβει το Κογκρέσο στη διαδικασία", ένδειξη ότι αναγνωρίζει πως θα χρειαστεί την έγκρισή του για να τερματίσει τη χρηματοδότηση.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ χαρακτήρισε "επικίνδυνη ανακοίνωση" την εντολή του προέδρου και κάλεσε τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς να την απορρίψουν. "Η αμερικανική βοήθεια (σ.σ. σε άλλες χώρες) δεν είναι φιλανθρωπία. Προωθεί τα στρατηγικά συμφέροντά μας και χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες που προστατεύουν τους Αμερικανούς πολίτες", εξήγησε.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Τραμπ ισχυρίστηκε ότι οι τρεις χώρες "συγκρότησαν" καραβάνια μεταναστών για να τους στείλουν στις ΗΠΑ. "Τους δίναμε 500 εκατομμύρια δολάρια. Πληρώναμε τεράστια χρηματικά ποσά και δεν θα τα πληρώνουμε πλέον επειδή δεν έκαναν τίποτα για εμάς", είπε, απειλώντας επίσης να κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ