ΗΠΑ: Διακομματική πρόταση για νέο πακέτο στήριξης ύψους 908 δισ. δολαρίων

ΗΠΑ: Διακομματική πρόταση για νέο πακέτο στήριξης ύψους 908 δισ. δολαρίων

To σχέδιο στήριξης της οικονομίας ύψους 908 δισ. δολαρίων παρουσίασε ομάδα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών στις ΗΠΑ, με δεδομένο ότι εδώ και καιρό δεν έχει επέλθει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος.

Η πρόταση περίπου 908 δισ. δολαρίων περιλαμβάνει 288 δισ. δολάρια σε δάνεια μικρών επιχειρήσεων του Προγράμματος Προστασίας Paycheck, 160 δισ. δολάρια σε κρατική και τοπική αυτοδιοίκηση και χρηματοδότηση για ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας.

Επίσης, προβλέπονται 16 δισ. δολάρια στη διανομή εμβολίων, τα τεστ και τον εντοπισμό επαφών, και θα κεφάλαια για βοήθεια ενοικίου, φροντίδα παιδιών και ευρυζωνικές συνδέσεις. Σύμφωνα με το δίκτυο CNBC, το προτεινόμενο πακέτο δεν  περιλαμβάνει άλλη άμεση πληρωμή μέσω επιταγών στους περισσότερους Αμερικανούς.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Βιρτζίνια, Μαρκ Γουόρνερ χαρακτήρισε το «γέφυρα» για την παροχή υποστήριξης έως ότου ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο ενώ στην παρουσίαση βρίσκονταν οι Γερουσιαστές Μιτ Ρόμνεϊ, Λίζα Μαρκάουσκι και Σούζαν Κόλινς των Ρεπουμπλικάνων.

Από την πλευρά τους,  ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στ. Μνούσιν, και ο επικεφαλής της Fed Τζ. Πάουελ τόνισαν ότι οι μικρές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ παραμένουν σε κίνδυνο εξαιτίας της πανδημίας, με τον Στ. Μνούσιν να προτείνει ενίσχυση ύψους σχεδόν 300 δισ. δολαρίων για επιχορηγήσεις στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

“Οι επιχειρήσεις αυτές δεν μπορούν να περιμένουν δύο ή τρεις μήνες” δήλωσε ο Στ. Μνούσιν στην τραπεζική επιτροπή της Γερουσίας, προτρέποντας τους νομοθέτες να χρησιμοποιηθεί κεφάλαιο που δεν έχει απορροφηθεί από άλλα προγράμματα της Fed. “Υπάρχουν πολλές μικρές επιχειρήσεις σε κίνδυνο” πρόσθεσε ο Τζ. Πάουελ.

Αξίζει να σημειωθεί οτι η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι και ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ θα έχουν επαφές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο πρόεδρος Τραμπ και η Πελόζι έχουν αλληλοκατηγορηθεί για το αδιέξοδο, σχετικά με ένα μεγάλο πακέτο στήριξης της οικονομίας αξίας περίπου 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει τους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας.

Η Πελόζι οδήγησε το Σώμα να εγκρίνει νομοσχέδιο ανακούφισης ύψους 3 τρισ. δολαρίων τον Μάιο, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν τη Γερουσία των ΗΠΑ το απέκλεισαν, υποστηρίζοντας ένα πολύ μικρότερο πακέτο μέτρων.

Στα τέλη Μαρτίου, κι ενώ η πανδημία του Covid-19 σάρωνε τη χώρα, με σοβαρές επιπτώσεις και στον οικονομικό τομέα, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι είχαν συμφωνήσει να ψηφίσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα γιγαντιαίο σχέδιο βοήθειας ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που συμπεριελάμβανε μεταξύ άλλων επιδόματα ανεργίας 600 δολαρίων την εβδομάδα. Ωστόσο, το πρόγραμμα έληξε στα τέλη Ιουλίου.