Χρηματοδότηση ύψους 1,6 δισ. δολαρίων στη Novavax για τη δημιουργία εμβολίου
ΗΠΑ

Χρηματοδότηση ύψους 1,6 δισ. δολαρίων στη Novavax για τη δημιουργία εμβολίου

Η αμερικανική κυβέρνηση πρόσφερε οικονομική ενίσχυση ύψους 1,6 δισ. δολαρίων στην φαρμακευτική εταιρεία Novavax που αναμένεται να καλύψει τις δοκιμές, την εμπορευματοποίηση και την παραγωγή ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ, με στόχο να παραδοθούν 100 εκατ. δόσεις έως τον Ιανουάριο του 2021.

Η χρηματοδότηση αυτή είναι η μεγαλύτερη ως τώρα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Ταχύτητα Αστραπής», του προγράμματος του Λευκού Οίκου που στοχεύει στην επιτάχυνση της πρόσβασης σε εμβόλια και θεραπείες για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού.

«Η Ταχύτητα Αστραπής χρηματοδοτεί την παραγωγή 100 εκατ. δόσεων, η παράδοση των οποίων θα μπορούσε να ξεκινήσει από το τέταρτο τρίμηνο αυτού του έτους και να ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του επόμενου έτους», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Novavax Στάνλεϊ Ερκ.

Η ενίσχυση αυτή καλύπτει επίσης το κόστος μεγάλης κλίμακας κλινικών δοκιμών τελικού σταδίου, σε ανθρώπους, που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από τον Οκτώβριο.

Η ανακοίνωση ακολουθεί μια επένδυση ύψους 456 εκατ. δολαρίων στο υποψήφιο εμβόλιο της Johnson & Johnson το Μάρτιο, χρηματοδότηση 486 εκατ. δολαρίων στην Moderna τον Απρίλιο, και σχεδόν 1,2 δισ. δολάρια τον Μάιο για το εμβόλιο που αναπτύσσει η AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

AP Photo/Virginia Mayo