ΗΠΑ: Αρχίζουν οι δημόσιες ακροάσεις για την παραπομπή του Τραμπ

ΗΠΑ: Αρχίζουν οι δημόσιες ακροάσεις για την παραπομπή του Τραμπ

Σήμερα ξεκινά και επισήμως η διαδικασία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ για δίκη στη Γερουσία κατά την οποία οι Δημοκρατικοί έχουν την ευκαιρία να θέσουν την υπόθεση στη κρίση των Αμερικανών πολιτών και οι Ρεπουμπλικανοί να αναστρέψουν το κλίμα.  

Η διαδικασία αφορά το επίμαχο τηλεφώνημα μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Ουκρανού ομόλογού του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και τις αξιώσεις του Τραμπ από την ουκρανική κυβέρνηση να ξεκινήσει έρευνα για τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ ώστε να αποδεσμευτεί η στρατιωτική βοήθεια ύψους 391 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ, πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, επικεφαλής της έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου θα υποβάλλει ερωτήσεις στον Μπιλ Τέιλορ  πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουκρανία Μπιλ και τον αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών Τζορτζ Κεντ των οποίων οι καταθέσεις κεκλεισμένων των θυρών έχουν διαρρεύσει στη δημοσιότητα. Ο Μπιλ Τέιλορ κατέθεσε τον περασμένο μήνα στο Κογκρέσο ότι δύο αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν δηλώσει πως ο Τραμπ «δεν θα υπογράψει την επιταγή», έως ότου η Ουκρανία ολοκληρώσει τη συμφωνία τους.

Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να καταδείξουν ότι ο Τζο Μπάιντεν απαιτούσε την καθαίρεση Ουκρανού εισαγγελέα για να προστατεύσει τον γιο του αφού ο Τραμπ όπως και ο δικηγόρος του Ρούντι Τζουλιάνι υποστηρίζουν ότι Τζο και Χάντερ Μπάιντεν είναι «διεφθαρμένοι», μεταξύ άλλων, διότι ο γιος του πρώην αντιπροέδρου της χώρας συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Burisma, μιας ουκρανικής εταιρείας αερίου σε μια εποχή που η επιχείρηση βαρυνόταν με υποψίες για αμφίβολες πρακτικές.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των ακροάσεων, το Δημοκρατικό Κόμμα το οποίο διαθέτει 235 βουλευτές, (το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα 199), αναμένεται να παραπέμψει τον Ντόναλντ Τραμπ.  Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται στην Γερουσία, όπου κι απαιτούνται τα 2/3 των γερουσιαστών να ψηφίσουν θετικά. Με δεδομένη την αρνητική στάση που τηρούν οι Ρεπουμπλικάνοι στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, η παραπομπή του προέδρου Τραμπ δεν θεωρείται ρεαλιστικό ότι θα ψηφιστεί.