ΗΠΑ: Αποκατάσταση συμμαχιών και πολυμερή συνεργασία θα επιδιώξει ο Μπάιντεν

ΗΠΑ: Αποκατάσταση συμμαχιών και πολυμερή συνεργασία θα επιδιώξει ο Μπάιντεν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να νικήσουν στον ανταγωνισμό με την Κίνα και να αναζωογονήσουν τις συμμαχίες τους, τις οποίες κακομεταχειρίστηκε η κυβέρνηση Τραμπ, για την αντιμετώπιση των βασικών αντιπάλων της Ουάσινγκτον, δηλώνει ο Άντονι Μπλίνκεν, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

«Μπορούμε να αναζωογονήσουμε τις βασικές μας συμμαχίες ως πολλαπλασιαστές της επιρροής μας στον κόσμο. Μαζί, είμαστε σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές που τίθενται από την Ρωσία, το Ιράν, την Βόρεια Κορέα και για να υπερασπισθούμε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», θα δηλώσει κατά την διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον της Γερουσίας ο Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που δόθηκε στην δημοσιότητα από το επιτελείο του.

Η ακρόαση του επόμενου επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα.

Η αποκατάσταση των σχέσεων με τους συμμάχους των ΗΠΑ, κυρίως με τους Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίες διαταράχθηκαν κατά την τετραετία Τραμπ είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες του Τζο Μπάιντεν στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Η άλλη προτεραιότητα είναι να διακηρυχθεί ότι η Αμερική «επιστρέφει» στην διεθνή σκηνή και στους θεσμούς πολυμερούς συνεργασίας, από όπου επίσης η Ουάσινγκτον είχε αποσυρθεί εδώ και τέσσερα χρόνια για να κάνει χώρο στην σωβινιστική, απομονωτιστική «προσέγγιση» Τραμπ.

«Η αμερικανική ηγεσία μετρά ακόμη», θα δηλώσει ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Όταν δεν είμαστε στην πρώτη γραμμή...είτε μία άλλη χώρα προσπαθεί να πάρει την θέση μας, αλλά πιθανότατα όχι κατά τρόπο που προωθεί τα δικά μας συμφέροντα και αξίες, είτε δεν το κάνει κανείς και τότε κυριαρχεί το χάος», θα δηλώσει ενώπιον της Γερουσίας ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υιοθετώντας μία προσφιλή στον Τζο Μπάιντεν επιχειρηματολογία.

«Ταπεινοφροσύνη» είναι μία έννοια που θα υπερασπισθεί ο μελλοντικός επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, «διότι έχουμε εσωτερικές εκκρεμότητες στην χώρα μας για να βελτιώσουμε την εικόνα μας στο εξωτερικό».

«Κανένα από τα βασικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε δεν μπορεί να επιλυθεί από μία χώρα που ενεργεί μόνη της, ακόμη και αν είναι τόσο ισχυρή, όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει στην τοποθέτησή του ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Αλλά θα ενεργήσουμε επίσης με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, διότι η Αμερική, όταν εκφράζει τα καλύτερα στοιχεία της, βρίσκεται σε καλύτερη θέση από οποιαδήποτε χώρα για να κινητοποιήσει τις άλλες στο όνομα του κοινού καλού».

«Με οδηγό τις αρχές αυτές, μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση της Covid, την μεγαλύτερη κοινή δοκιμασία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και να αντιμετωπίσουμε την υπαρξιακή απειλή που θέτει η κλιματική αλλαγή».

«Μπορούμε να νικήσουμε στον ανταγωνισμό με την Κίνα και να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι μία κυβέρνηση που εκπορεύεται από τον λαό, για τον λαό, μπορεί να προσφέρει αποτελέσματα στον λαό της», θα διακηρύξει ο Άντονι Μπλίνκεν, την στιγμή που η σύγκρουση με το Πεκίνο έλαβε διαστάσεις νέου Ψυχρού Πολέμου υπό τον Μάικ Πομπέο, τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο Αντονι Μπλίνκεν είναι 58 ετών, επί πολλά χρόνια σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Τζο Μπάιντεν και δεύτερος στην ιεραρχία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επί της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, θα δεσμευθεί ότι θα αποκαταστήσει το στάτους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο υποβαθμίσθηκε στα χρόνια του Τραμπ.