7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

ΗΠΑ: Αμεση παράταση του μορατόριουμ για εξώσεις ζητούν οι Δημοκρατικοί

ΗΠΑ: Αμεση παράταση του μορατόριουμ για εξώσεις ζητούν οι Δημοκρατικοί
AP Images

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων κάλεσαν χθες Κυριακή την κυβέρνηση Μπάιντεν να προχωρήσει στην άμεση παράταση του μορατόριουμ για τις εξώσεις από τις κατοικίες μέχρι την 18η Οκτωβρίου.

Το μορατόριουμ που συνδέθηκε με την πανδημία του κορονοϊού έληξε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Το αίτημα έγινε μέσω ανακοίνωσης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.

«Η ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων καλεί την κυβέρνηση να παρατείνει άμεσα το μορατόριουμ» ανέφερε το κάλεσμα των ηγετών των Δημοκρατικών.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε την Πέμπτη από το Κογκρέσο να παρατείνει την ημερομηνία λήξης, επικαλούμενος την παραλλαγή Δέλτα της COVID-19 που εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στις ΗΠΑ.

Φρένο από ρεπουμπλικάνο βουλευτή

 

Αλλά το Κογκρέσο, που ενδεχόμενα στερείται των ψήφων που απαιτούνται για την έγκριση μιας τέτοιας παράτασης, απέτυχε να αναλάβει δράση, μετά την κίνηση ρεπουμπλικάνου βουλευτή να εμποδίσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την άμεση προώθηση νομοσχεδίου υπό την ομόφωνη συγκατάθεση του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η αμερικανική κυβέρνηση έχει την εξουσία να παρατείνει το μορατόριουμ χρησιμοποιώντας τις εκτελεστικές της εξουσίες, χωρίς την ανάληψη νομοθετικής δράσης από το Κογκρέσο.

Περισσότερα από 15 εκατ. άνθρωποι σε 6,5 εκατ. νοικοκυριά έχουν σήμερα καθυστερήσει τις πληρωμές ενοικίων στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ