ΗΠΑ: Αίρονται οι περιορισμοί από την 8η Νοεμβρίου για τους πλήρως εμβολιασμένους ξένους ταξιδιώτες

ΗΠΑ: Αίρονται οι περιορισμοί από την 8η Νοεμβρίου για τους πλήρως εμβολιασμένους ξένους ταξιδιώτες

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι θα άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους πλήρως εμβολιασμένους ξένους υπηκόους, αρχής γενομένης από την 8η Νοεμβρίου, στα χερσαία σύνορα και τα αεροπορικά ταξίδια.

«Η νέα πολιτική των ΗΠΑ στα ταξίδια, που απαιτεί τον εμβολιασμό για τους ξένους ταξιδιώτες, οι οποίοι μεταβαίνουν στις ΗΠΑ, θα τεθεί σε ισχύ την 8η Νοεμβρίου», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, σε ένα δελτίο τύπου, όπου διευκρινίζει την ακριβή ημερομηνία της άρσης αυτής, η οποία είχε γνωστοποιηθεί από τον περασμένο μήνα.

Οι περιορισμοί στους επιβάτες μη αναγκαίων ταξιδιών στα χερσαία σύνορα επιβλήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία Covid-19.

Οι περιορισμοί σε βάρος πολιτών που δεν είχαν την αμερικανική υπηκοότητα εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στους αεροπορικούς ταξιδιώτες από την Κίνα τον Ιανουάριο του 2020, από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και κατόπιν επεκτάθηκαν σε δεκάδες άλλες χώρες.

Οι ΗΠΑ είχαν μείνει πίσω σε σχέση με πολλές άλλες χώρες στην άρση τέτοιου είδους περιορισμών και οι σύμμαχοί τους χαιρέτισαν την κίνηση. Οι αμερικανικοί περιορισμοί είχαν αποκλείσει την είσοδο στη χώρα στους ταξιδιώτες από το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, μεταξύ αυτών δεκάδες χιλιάδες ξένους με συγγενείς ή επιχειρηματικές διασυνδέσεις στις ΗΠΑ.

Από την 8η Νοεμβρίου, οι ΗΠΑ θα επιτρέπουν την είσοδο στους πλήρως εμβολιασμένους ξένους αεροπορικούς ταξιδιώτες από τις 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελβετία και την Ελλάδα, όπως επίσης από τη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Αφρική, το Ιράν και τη Βραζιλία.

Για τους αεροπορικούς ταξιδιώτες, οι ΗΠΑ θα ζητούν, επιπλέον του πιστοποιητικού εμβολιασμού κι ενός τεστ τρεις ημέρες πριν από την αναχώρησή τους, τη θέσπιση από τις αεροπορικές εταιρείες ενός συστήματος ιχνηλάτησης των επαφών.

Για τους χερσαίους ταξιδιώτες, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η άρση των περιορισμών θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις.

Από την 8η Νοεμβρίου, θα μπορούν να διασχίζουν τα σύνορα του Καναδά ή του Μεξικού οι επιβάτες που θα έρχονται για λόγους που κρίνονται μη αναγκαίοι, για παράδειγμα οικογενειακοί ή τουριστικοί, υπό την προϋπόθεση να είναι εμβολιασμένοι. Τα άτομα που θα ταξιδεύουν για επιτακτικούς λόγους, για παράδειγμα οι οδηγοί φορτηγών, θα εξαιρούνται.

Όμως, από τον Ιανουάριο, η υποχρέωση εμβολιασμού θα ισχύει για όλους τους ταξιδιώτες που διέρχονται από τα χερσαία σύνορα, όποιο κι αν είναι το κίνητρο εισόδου τους στις ΗΠΑ.