Ινδονησία: Ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα

Ινδονησία: Ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα

Ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο τα κρούσματα κορονοϊού στην Ινδονησία, με τα νοσοκομεία στην πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία της χώρας να κοντεύουν να φτάσουν στα όριά τους.

Συνολικά στην Ινδονησία έχουν καταγραφεί 502.110 κρούσματα covid-19 και 16.002 θάνατοι, οι μεγαλύτεροι αριθμοί στη νοτιοανατολική Ασία, καθώς η χώρα δεν έχει καταφέρει να περιορίσει την επιδημία από τότε που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα τον Μάρτιο.

Υγειονομικοί καταγγέλλουν ότι ελλείψεις στα διαγνωστικά τεστ και στη διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών καθώς και το σταθερά υψηλό ποσοστό θετικών τεστ σημαίνει ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανό να είναι μεγαλύτεροι.

Στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, όπου παραμένουν σε ισχύ χαλαροί περιορισμοί στις κοινωνικές επαφές έως τις 6 Δεκεμβρίου, κάποιοι αντιμετώπισαν με μια αίσθηση παραίτησης την ανακοίνωση ότι τα κρούσματα ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο.

“Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι σοβαρή και οι πολίτες έχουν αρχίσει να κουράζονται”, δήλωσε ο Άχμαντ Ροζάλι ένας έμπορος ρούχων στην αγορά Τάναχ Άμπανγκ.

“Υπάρχει μια αίσθηση φόβου μεταξύ των ανθρώπων”, δήλωσε η 45χρονη έμπορος Ντέβι Νουράινι, η οποία επεσήμανε ότι η οικονομία της Ινδονησίας “καταρρέει”.

Μέχρι στιγμής τον Νοέμβριο καταγράφονται σχεδόν 4.000 νέα κρούσματα ημερησίως, με την άνοδο των νέων μολύνσεων να επιβαρύνει τα νοσοκομεία στο κεντρικό νησί Ιάβα.

Στην Μπαντούνγκ, πρωτεύουσα της Δυτικής Ιάβας, μια επαρχία με σχεδόν 500 εκατομμύρια κατοίκους και 27 νοσοκομεία αναφοράς covid-19 η πληρότητα των νοσοκομείων φτάνει σήμερα το 88,8%.

Στη Δυτική Ιάβα το ποσοστό πληρότητας στις μονάδες covid-19 φτάνει το 73%, ενώ είναι πάνω από 70% στις επαρχίες Μπάντεν και Κεντρική Ιάβα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Ινδονησίας.

Ο επικεφαλής της ομάδας δράσης για την πανδημία του κορονοϊού Ντόνι Μονάρντο δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω η πληρότητα των νοσοκομείων.