Ινδονησία: Στους 429 οι νεκροί από το τσουνάμι - Συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες

Ινδονησία: Στους 429 οι νεκροί από το τσουνάμι - Συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες

Στους 429 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από το τσουνάμι στην Ινδονησία, που προκλήθηκε από την έκρηξη ηφαιστείου στο Στενό του Σοντ το Σάββατο, δήλωσε ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των αρμόδιων αρχών, οι τραυματίες ανέρχονται σε 1.485 ενώ αγνοούνται ακόμα 154 άνθρωποι.

Ο στρατός της χώρας και ομάδες διάσωσης συνεχίζουν να «χτενίζουν» τις ακτές, σε μια μάχη με τον χρόνο με την ελπίδα να βρουν επιζώντες από το φονικό τσουνάμι. Πάνω από 12.000 κάτοικοι χρειάστηκε να μετακινηθούν σε υψηλότερα σημεία, καθώς οι αρχές παρέτειναν έως την Τετάρτη τις προειδοποιήσεις για υψηλό κυματισμό.

Το τσουνάμι του Σαββάτου κατέστρεψε περισσότερα από 700 κτίρια, από μικρά καταστήματα έως σπίτια, βίλες και ξενοδοχεία. Χρειάστηκαν μόλις 24 λεπτά μετά την κατολίσθηση προκειμένου τα κύματα να πλήξουν τις ακτές και δεν υπήρξε προειδοποίηση για τον πληθυσμό που ζει κοντά στην θάλασσα.

Φόβοι για νέο τσουνάμι

Χθες οικογένειες απομακρύνθηκαν από την πληγείσα περιοχή σήμερα υπό τον φόβο ενός νέου τσουνάμι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα στους δρόμους, που ήταν ήδη μπλοκαρισμένοι από συντρίμμια.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο νέων φονικών κυμάτων λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Τα τσουνάμι που προκαλούνται από ηφαιστειακές εκρήξεις, οι οποίες προκαλούν μετατόπιση νερού, είναι σχετικά σπάνια.

ινδονησία

Όμως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το περιστατικό του Σαββάτου οφείλεται σε μια υποθαλάσσια κατολίσθηση ενός τμήματος του Ανάκ Κρακατόα και προβλέπουν ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να επαναληφθεί λόγω του ότι το ηφαίστειο έχει αποσταθεροποιηθεί.

«Ο κίνδυνος ενός τσουνάμι παραμένει υψηλός όσο το ηφαίστειο βρίσκεται σε αυτήν την φάση δραστηριότητας, διότι είναι πιθανό να προκληθούν νέες υποθαλάσσιες κατολισθήσεις» επισήμανε ο Ρίτσαρντ Τίγιουβ, του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.

Την ίδια ώρα, εκσκαφείς χρησιμοποιήθηκαν για την απομάκρυνση των συντριμμιών, μεταξύ αυτών και σωροί από τσίγκινες στέγες. Γιατροί και μέλη των πρώτων βοηθειών επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές μαζί με τον στρατό, ενώ αστυνομικοί και στρατιώτες αναπτύχθηκαν στις απομονωμένες περιοχές.

«Τα πάντα καταστράφηκαν»

Τοπίο απόλυτης καταστροφής άφησε πίσω του το τσουνάμι: δέντρα ξεριζωμένα, στέγες που αποκολλήθηκαν. Η παραλία Καρίτα έχει καλυφθεί από ερείπια.

Αυτοκίνητα συνεθλίβησαν από τα κύματα που παρέσυραν τεράστια κομμάτια μετάλλου, πεσμένα δέντρα, ξύλινα δοκάρια, τα οποία κατέληξαν σε δρόμους και χωράφια.

Η Νουρτζάνα, 20 ετών, έτρεξε προς τον λόφο, όταν χτύπησε το τσουνάμι την περιοχή. Το μαγαζάκι που είχε δίπλα στην παραλία παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

«Άνοιξα την πόρτα αμέσως και σώθηκα. Πήδηξα πάνω από τον τοίχο» περιέγραψε η ίδια. «Τα πάντα καταστράφηκαν».

Στο χωριό Σουκαράμε, η 61χρονη Σουνάρτι με το νερό έως τα γόνατα, ψάχνει να βρει ο,τιδήποτε στα χαλάσματα του κατεστραμμένου σπιτιού της αναμένοντας τη βοήθεια των αρχών.

«Προς το παρόν δεν έχουμε λάβει καμία βοήθεια» είπε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το τσουνάμι έπληξε απροειδοποίητα το βράδυ του Σαββάτου τις νότιες ακτές της Σουμάτρας και το δυτικό άκρο της Ιάβας, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου που είναι γνωστό ως το «παιδί» του θρυλικού Κρακατόα, του Άνακ Κρακατόα.

Ομάδες εφοδιασμένες με μηχανήματα έργου και άλλο βαρύ εξοπλισμό συνεχίζουν σήμερα τις έρευνες στα συντρίμμια με την ελπίδα πως θα βρουν επιζήσαντες.

Ειδικοί προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου να πλήξουν την περιοχή νέα θανάσιμα σεισμικά παλιρροϊκά κύματα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας.



Ο ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα τις περιοχές που επλήγησαν, ενώ ακόμη δεν είχαν συμπληρωθεί ούτε τρεις μήνες από την ημέρα που ένα τσουνάμι το οποίο προκάλεσε ισχυρός σεισμός στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους στην Παλού και γύρω από αυτή, στη νήσο Κελέβη.

Η Ινδονησία, ένα αρχιπέλαγος 17.000 νησιών και νησίδων, τα οποία σχηματίστηκαν εξαιτίας της σύγκλισης τριών μεγάλων τεκτονικών πλακών (της ινδοειρηνικής, της αυστραλιανής και της ευρασιατικής), βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, περιοχή όπου καταγράφεται ισχυρή σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Στην ασιατική χώρα καταμετρώνται τουλάχιστον 127 ενεργά ηφαίστεια.

Ένα μεγάλο κομμάτι μιας πλαγιάς του ηφαιστειώδους νησιού Ανάκ Κρακατόα έπεσε στον ωκεανό και προκάλεσε τσουνάμι το οποίο έπληξε τις ινδονησιακές ακτές, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι και επιστήμονες.

Το Ανάκ Κρακατόα εκτόξευε στάχτη και λάβα για μήνες προτού καταρρεύσει ένα τμήμα της νοτιοδυτικής πλευράς του ηφαιστείου, 0,64 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δήλωσε Ινδονήσιος αξιωματούχος.

«Αυτό προκάλεσε μια υποθαλάσσια κατολίσθηση και τελικά προκάλεσε το τσουνάμι», είπε η Ντουικορίτα Καρναουάτι, επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας, η οποία πρόσθεσε πως τα κύματα έπληξαν τις ακτές 24 λεπτά αργότερα.

Εικόνες που μετέδωσε ο δορυφόρος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας Stentinel-1 δείχνουν ένα μεγάλο κομμάτι της νότιας πλευράς του ηφαιστείου να πέφτει στον ωκεανό, δήλωσαν επιστήμονες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ