Ινδονησία: Στοχεύει σε παραγωγή 250 εκατ. δόσεων εμβολίου κατά της Covid-19 ανά έτος

Ινδονησία: Στοχεύει σε παραγωγή 250 εκατ. δόσεων εμβολίου κατά της Covid-19 ανά έτος

Η Ινδονησία θα έχει έως το τέλος του 2020 την ικανότητα να παράγει 250 εκατ. δόσεις ανά έτος ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, αν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στεφθούν με επιτυχία, δήλωσε η κυβέρνηση σήμερα, καθώς η χώρα προσπαθεί να σταματήσει ένα κύμα κρουσμάτων που δεν δείχνει να υποχωρεί.

Η Ινδονησία έχει καταγράψει 115.056 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 και 5.388 θανάτους από το Μάρτιο, που εμφανίστηκε η επιδημία στη χώρα. Από τις αρχές Ιουνίου καταγράφει πάνω από 1.000 κρούσματα ημερησίως τις περισσότερες μέρες.

Η κρατική φαρμακευτική εταιρεία Bio Farma θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ σε ανθρώπους αυτή την εβδομάδα, με ένα εμβόλιο που έχει αναπτύξει η κινεζική Sinovac. Αν οι δοκιμές αυτές αποδειχθούν επιτυχημένες, η Bio Farma έχει ανακοινώσει ότι θα παράγει η ίδια το εμβόλιο.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για τη δημιουργία εμβολίου, και αυτή τη στιγμή πάνω από 100 εμβόλια βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης, και λίγο παραπάνω από 10 δοκιμάζονται ήδη σε ανθρώπους. Υπάρχουν ανησυχίες, ωστόσο, σχετικά με τη ζήτηση και την πρόσβαση των αναπτυσσόμενων χωρών σε ένα επιτυχημένο εμβόλιο.

Ο Ερίκ Θοχίρ, υπουργός Κρατικών Επιχειρήσεων, δήλωσε ότι η Bio Farma θα επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα μέσα στους επόμενους μήνες και ως το τέλος του 2020 θα μπορεί να παράγει 250 εκατ. δόσεις ανά έτος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι κλινικές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στη Δυτική Ιάβα, με τη συμμετοχή περίπου 1.600 εθελοντών.

Η Sinovac συνεργάζεται επίσης για τις κλινικές δοκιμές με το Μπαγκλαντές και την Βραζιλία.