Ινδία: Πάνω από 160 νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές

Ινδία: Πάνω από 160 νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές

Τα σωστικά συνεργεία στην Ινδία σκάβουν μέσα σε πυκνή λάσπη και συντρίμμια σήμερα αναζητώντας περισσότερους από 60 ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί από τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές της εποχή των μουσώνων, από τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 160 άνθρωποι.

Τα δυτικά κρατίδια Μαχαράστρα και Γκόα καθώς στα νότια Καρνατάκα και Τελανγκάνα έχουν πληγεί περισσότερο από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έχουν προκαλέσει πλημμύρες σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ενώ ανάγκασαν περίπου 250.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στο Μαχαράστρα 149 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως λόγω κατολισθήσεων και άλλων δυστυχημάτων που σημειώθηκαν εξαιτίας των βροχών, ενώ άλλοι 64 εξακολουθούν να αγνοούνται, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του κρατιδίου.

«Προσπαθούμε σκληρά να σώσουμε ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια στις πόλεις Ραϊγκάντ και Σατάρα, αλλά οι πιθανότητες να τους εντοπίσουμε ζωντανούς είναι μικρές. Είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τη λάσπη για περισσότερες από τρεις ημέρες», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Οι διασώστες δεν μπόρεσαν να φτάσουν γρήγορα σε πολλά χωριά καθώς δρόμοι είχαν κοπεί λόγω της υπερχείλισης των ποταμών και των κατολισθήσεων.

Στα κρατίδια Καρνατάκα και Τελανγκάνα περισσότεροι από 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των πλημμύρων, όμως το ύψος του νερού στους κεντρικούς ποταμούς Κρίσνα και Γκονταβάρι μειώνεται.

Στη Γκόα, ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο στις δυτικές ακτές της Ινδίας, εκατοντάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές καθώς το κρατίδιο επλήγη από τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Πραμόντ Σαβάντ.

«Η προσοχή στρέφεται πλέον στην απομάκρυνση των τραυματιών και την αποκατάσταση των καλωδίων ηλεκτροδότησης, τώρα που το επίπεδο του νερού μειώθηκε», δήλωσε εκπρόσωπος της Δύναμης Αρωγής Θυμάτων Φυσικών Καταστροφών.

Οι βροχοπτώσεις στις δυτικές ακτές της Ινδίας περιορίζονται και αυτό θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις διάσωσης, δήλωσε επιστήμονας της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ινδίας.

«Αυτή την εβδομάδα οι δυτικές ακτές (της Ινδίας) θα δεχθούν βροχοπτώσεις, η ένταση των οποίων θα είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή των βροχοπτώσεων της προηγούμενης εβδομάδας», πρόσθεσε.

Σε κάποιες περιοχές της Ινδίας δέχθηκαν έως και 594 χιλιοστά βροχής μέσα σε διάστημα λίγο περισσότερων από 24 ώρες.