Ινδία: Παγκόσμιο «μαύρο» ρεκόρ με 314.835 κρουσμάτων σε 24 ώρες

Ινδία: Παγκόσμιο «μαύρο» ρεκόρ με 314.835 κρουσμάτων σε 24 ώρες

Τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων που έχει καταγραφεί σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα μέσα σε μόλις μία ημέρα ανακοίνωσε Ινδία οπού εδώ και καιρό ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχε «κυρήξει τη νίκη» κατά του ιού επιτρέποντας παράλληλα να διεξαχθούν χιλιάδες εκδηλώσεις.

Ενώ κατέγραφε λιγότερα από 10.000 κρούσματα την ημέρα στην αρχή της χρονιάς, η Ινδία πλέον είναι η χώρα με τις περισσότερες μολύνσεις παγκοσμίως από τις 2 Απριλίου, με την κυβέρνηση του Μόντι να επιρρίπτει την ευθύνη στην παραβίαση των μέτρων από πολλούς πολίτες.

Συγκεκριμένα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο ανήλθαν σε 314.835, με το σύνολό τους να φθάνει έτσι τα 15,93 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Το ίδιο διάστημα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας κατέγραψε τους θανάτους άλλων 2.104 ασθενών με την COVID-19, που αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας ως εδώ στους 184.657 νεκρούς στην Ινδία.

Το νέο κύμα της πανδημίας κατακλύζει το σύστημα υγείας της γιγαντιαίας χώρας των 1,3 δισεκ. κατοίκων – το οποίο ήδη βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση. Τα αποθέματα οξυγόνου για τους ασθενείς πλέον εξαντλούνται σε πολλά νοσοκομεία.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο Ναρέντρα Μόντι επέλεξε στο πρόσφατο του διάγγελμα να κουνήσει το δάχτυλο προς τους πολίτες, απαιτώντας μεγαλύτερη προσπάθεια για να αποφευχθούν νέα lockdown. Στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά αφότου άρχισε η έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων, ο Μόντι αναγνώρισε πως η Ινδία δίνει «για ακόμη μια φορά μεγάλη μάχη. Η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο πριν από μερικές εβδομάδες» προτού «έρθει το δεύτερο κύμα σαν τυφώνας», είπε.

Η κατάσταση στη χώρα ξέφυγε από τον έλεγχο τις τελευταίες εβδομάδες, όταν εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για την ινδουιστική γιορτή Κουμπ Μελά, αλλά και σε συγκεντρώσεις, γάμους και αθλητικές εκδηλώσεις. 

Την ίδια ώρα, η παραγωγή φαρμάκων και άλλων υλικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει επιβραδυνθεί έως ανασταλεί σε ορισμένα εργοστάσια, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και με την παραγωγή οξυγόνου για ιατρική χρήση. Σε περίπου 80 από τα 142 νοσοκομεία στο Νέο Δελχί, δεν υπάρχουν πλέον κλίνες για ασθενείς με την COVID-19. Σε δημόσιο νοσοκομείο στο κρατίδιο Μαχαράστρα τουλάχιστον 22 ασθενείς πέθαναν όταν τελείωσε το οξυγόνο λόγω διαρροής στη δεξαμενή. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι συγγενείς ασθενών είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν εξωφρενικές τιμές στη μαύρη αγορά για φάρμακα και οξυγόνο, ενώ η πλατφόρμα WhatsApp έχει πλημμυρίσει από απελπισμένες εκκλήσεις για βοήθεια.

Όπως είναι λογικό μέσα σε αυτή τη τραγική κατάσταση, τα κρεματόρια δουλεύουν ακατάπαυστα στην Ινδία. «Εργαζόμαστε συνεχώς στο 100% των δυνατοτήτων μας για να αποτεφρώνουμε εγκαίρως τις σορούς», δήλωσε ο Κάμλες Σέιλορ, πρόεδρος κρεματορίου στην πόλη Σουράτ.

Δύο κρεματόρια της πόλης αποτέφρωναν περισσότερες από 100 σορούς τη μέρα, υπό τα πρωτόκολλα του Covid, την προηγούμενη εβδομάδα. Αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τον απολογισμό της πόλης για περίπου 25 νεκρούς. Ανάλογη η κατάσταση στην πόλη Λάκναου, όπου ο αριθμός των νεκρών που έφταναν στα κρεματόρια ήταν διπλάσιος από τα στοιχεία για τους θανάτους για έξι ημέρες του Απριλίου.

Αρκετές μεγάλες πόλεις αναφέρουν πολύ μεγαλύτερους αριθμούς αποτεφρώσεων και ταφών υπό τα πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό, από τον επίσημο απολογισμό των θανάτων, σύμφωνα με το Reuters. Αυτή η αναντιστοιχία μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς λόγους, μεταξύ των οποίων και η υπερβολική προσοχή, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.