ΓΔ: 875,44 -1,32 (-0,15 %)

Τζίρος: 107,81 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1998η
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021

ΓΔ: 875,44 -1,32 (-0,15 %)

Τζίρος: 107,81 εκατ. €   RT

Ιαπωνία: Παραιτείται ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής λόγω σεξιστικών σχολίων

Ιαπωνία: Παραιτείται ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής λόγω σεξιστικών σχολίων

Την παραίτησή του για τα σεξιστικά του σχόλια που έκανε προ ημερών και τα οποία προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στην Ιαπωνία και το εξωτερικό αναμένεται να υποβάλει ο Γιοσίρο Μόρι, επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και Παραολυμπιακών του Τόκιο.

Ο 83χρονος πρώην πρωθυπουργός δήλωσε σε συνάντηση της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στις 3 Φεβρουαρίου ότι οι συσκέψεις της επιτροπής διαρκούσαν περισσότερο από όσο χρειάζεται επειδή οι «ανταγωνιστικές» γυναίκες που συμμετείχαν «μιλούσαν υπερβολικά πολύ».

Ο Μόρι στη συνέχεια απολογήθηκε και απέσυρε το σχόλιό του, χωρίς όμως να παραλείψει και μια απόπειρα δικαιολόγησης του εαυτού του –που, φυσικά, είχε σαν αποτέλεσμα μόνο την αύξηση των επικριτών του. Την Τρίτη, εκατοντάδες εθελοντές παραιτήθηκαν από τους Ολυμπιακούς, ως διαμαρτυρία για τα σχόλια του Μόρι, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι τα σχόλια του Μόρι ήταν «απολύτως ανάρμοστα» ενώ έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της επιτροπής να αναθεωρήσει την ολυμπιακή ατζέντα του 2020. Επιπλέον, πρόσθεσε: «Ανεξάρτητα από την απολογία του κυρίου Μόρι, η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών του Τόκιο θεωρεί το σχόλιό του ανάρμοστο και ανανεώνει τη δέσμευσή της στην ισότητα των φύλων».

Περισσότεροι από 400 από τους 80.000 ανθρώπους που έχουν δηλώσει εθελοντές για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο έχουν ήδη παραιτηθεί σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ενώ γίνεται ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών προκειμένου να ληφθούν μέτρα κατά του Μόρι. Μέχρι την Δευτέρα, είχαν ήδη συγκεντρωθεί 140.000. Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών αναφέρουν ότι έχουν λάβει περισσότερα από 5.500 καταγγελίες για το ζήτημα.

Η αποδοκιμασία για τα σχόλια του Μόρι εκφράστηκε και από τον Ακιο Τογιόντα, πρόεδρο ενός από τους μεγαλύτερους χορηγούς των αγώνων, την αυτοκινητοβιομηχανία Toyota, ο οποίος επεσήμανε οτι τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός είναι «αντίθετα με τις αξίες και τις αρχές της εταιρείας».