Ιαπωνία: Νέος Κυβερνήτης στην Οκινάουα

Ιαπωνία: Νέος Κυβερνήτης στην Οκινάουα

Εβδομήντα χρόνια μετά την κομβικής σημασίας μάχη, ο γιος ενός Αμερικανού πεζοναύτη και Ιαπωνέζας μητέρας εξελέγη κυβερνήτης του νησιού με αντι-Αμερικανική ατζέντα. 

Πρόκειται για το αμφιλεγόμενο θέμα της μετακίνησης της βάσης της Φουτένμα, η λειτουργία της οποίας προκαλεί αντιδράσεις από τον τοπικό πληθυσμό εδώ και πολλά χρόνια. Ο Ντάνι Τάμακι κέρδισε τον Ατσούσι Σακίμα πρώην δήμαρχο της Γκινούαν της Οκινάουα και εκλεκτού του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε με βασική προεκλογική υπόσχεση να συνεχίσει την πολιτική του προηγούμενου κυβερνήτη Τακέσι Ονάγκα που πέθανε τον Ιούνιο, ο οποίος ήταν αντίθετος στην μετεγκατάσταση της βάσης στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού, στην κοινότητα του Νάγκο.

Το σχέδιο για τη μετακόμιση της βάσης της Φουτέμα είχε πέσει στο τραπέζι των συνομιλιών από το 1996, αλλά σκόνταφτε διαρκώς στη δυσπιστία του πληθυσμού της και στην διαρκή απαίτηση του να φύγει εντελώς η στρατιωτική βάση απ' το νησί. Στην Οκινάουα έχουν τη βάση τους οι μισοί από τους περίπου 47.000 Αμερικανούς στρατιώτες που είναι εγκατεστημένοι στην Ιαπωνία. 

Σημειώνεται πάντως ότι η Οκινάουα βρισκόταν υπό αμερικανική κατοχή μέχρι το 1972.