Η Τουρκία προσέλαβε πρώην στέλεχος της Lockheed Martin για να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35

Η Τουρκία προσέλαβε πρώην στέλεχος της Lockheed Martin για να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35

Μετά την πρόσφατη πρόσληψη της δικηγορικής εταιρείας Arnold & Porter, η τουρκική κυβέρνηση προσέφυγε και σε πρώην στέλεχος της γνωστής αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin προκειμένου να πιέσει για την επιστροφή της πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς F-35.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Ahval, η τουρκική κυβέρνηση προσέφυγε στον Στίβεν Ουίλιαμς, πρώην περιφερειακό πρόεδρο του τμήματος των αμερικανικών αεροσκαφών για την Ευρώπη, ο οποίος αποχώρησε από την εταιρεία το 2016 και έχει ιδρύσει την εταιρεία Pentagon Strategies. Η ιστοσελίδα ειδήσεων λόμπι Foreign Lobby Report την οποία επικαλείται η Ahval, αναφέρει ότι η Pentagon Strategies έχει εγγραφεί στο μητρώο "Foreign Agents Registration Act" (FARA), ενεργώντας μεταξύ άλλων και για λογαριασμό της Άγκυρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ουίλιαμς συνεργάζεται με την τουρκική εταιρεία SSTEK Savunma Sanayi Teknolojiler (αμυντική βιομηχανία τεχνολογίας) με έδρα την Άγκυρα και την Προεδρία των αμυντικών βιομηχανιών (SSB), το κυβερνητικό γραφείο που διαχειρίζεται την αμυντική βιομηχανία του Ερντογάν.

Η πρόσληψη του πρώην Αμερικανού ειδικού έρχεται μετά από ένα μήνα αφότου είχε γίνει γνωστό ότι η τουρκική κυβέρνηση υπέγραψε σύμβαση 750.000 δολαρίων με το δικηγορικό γραφείο.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία απομακρύνθηκε ως εταίρος από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35 το 2019 λόγω της αγοράς ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400.

AP Photo/Ahn Young-joon)