Η Τουρκία παγώνει την αγορά ιταλικών ελικοπτέρων - Αντίποινα για τις δηλώσεις Ντράγκι
La Repubblica

Η Τουρκία παγώνει την αγορά ιταλικών ελικοπτέρων - Αντίποινα για τις δηλώσεις Ντράγκι

Την απόφαση να «παγώνει» την αγορά δέκα ελικοπτέρων από την Ιταλία πήρε η τουρκική ηγεσία, σε αντίποινα για τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica.

Συγκεκριμένα, η ιταλική εφημερίδα αναφέρει πως η Τουρκία αποφάσισε να σταματήσει τη διαδικασία αγοράς δέκα ιταλικών ελικοπτέρων AW169, του ιταλικού κρατικού ομίλου Leonardo, η οποία είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την La Repubblica, το συνολικό κόστος της συμφωνία ανέρχεται σε 70 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα αγοράς επιπλέον αεροσκαφών, συνολικής αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, η La Repubblica σημειώνει πως «προειδοποιητικά μηνύματα εστάλησαν σε άλλες δυο ιδιωτικές εταιρίες και στον όμιλο του ενεργειακού τομέα Ansaldo Energia, ιδιοκτήτη σε ποσοστό 40% μιας τρίτης εταιρίας, η οποία διαπραγματεύεται την αγορά μονάδας παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Υπενθυμίζεται πως οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών αγγίζουν τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Διαβάστε ακόμα:

Φ. Αλτούν: Καταφύγιο τρομοκρατών η Ελλάδα - «Απαράδεκτα μυθεύματα», απαντά το ΥΠΕΞ