Η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ το μνημόνιο με τη Λιβύη

Η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ το μνημόνιο με τη Λιβύη

Το μνημόνιο με την Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών κατέθεσε η Τουρκία στον ΟΗΕ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο πληροφορίες από διπλωματικές πηγές.

«Η Τουρκία κοινοποίησε στα Ηνωμένα Έθνη το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψε με τη Λιβύη για τον καθορισμό των ζωνών της θαλάσσιας δικαιοδοσίας», αναφέρει το Anadolu, το οποίο προσθέτει ότι σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές οι συντεταγμένες της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου στάλθηκαν χτες στον ΟΗΕ, ώστε να καταχωρηθούν, καθώς η συμφωνία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας και τέθηκε σε ισχύ στις 8 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα το Anadolu επισυνάπτει και σχετικό χάρτη:

Τουρκία

ΕΕ: «Το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο»

Σημειώνεται ότι η κατάθεση των συντεταγμένων στο ΟΗΕ έγινε ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά σήμερα και η οποία στο προσχέδιο συμπερασμάτων της, όπως έχει γίνει γνωστό, περιλαμβάνει ρητή αναφορά πως η συμφωνία Λιβύης και Τουρκίας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας του ΟΗΕ.

«Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας (του ΟΗΕ)», τονίζεται στο ανακοινωθέν που προετοιμάζεται για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, επιβεβαίωσε χτες και το πρακτορείο Reuters.

Το προσχέδιο αναφέρει ακόμα ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο.

Το θέμα της Τουρκίας και της συμφωνίας με τη Λιβύη, θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, για τη ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο, «έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές για το θέμα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει προετοιμαστεί μια δήλωση η οποία όπως είπε πιστεύουμε ότι θα γίνει δεκτή από όλους».