Η Τουρκία ετοιμάζεται για δοκιμές των S-400 - Δέσμευσε περιοχές στη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία ετοιμάζεται για δοκιμές των S-400 - Δέσμευσε περιοχές στη Μαύρη Θάλασσα

Περιοχές στη Μαύρη Θάλασσα έχει δεσμεύσει από χθες το βράδυ με NAVTEX και NOTAM η Τουρκία, ώστε να γίνουν οι πρώτες δοκιμές των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Η τουρκική ανακοίνωση απαγόρευσης κυκλοφορίας σε εναέριο χώρο, ισχύει για σήμερα 16 Οκτωβρίου και περιορίζει μια περιοχή κοντά στην παραλιακή πόλη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου, για δοκιμή ραντάρ και πιθανώς για άσκηση με πραγματικά πυρά για έξι ώρες. Η σχετική Notam συνιστά στα αεροσκάφη να αποφύγουν την περιοχή σε ύψος 20.000 μέτρων. 

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι S-400 μετακινήθηκαν στην πόλη Σινώπη στη Μαύρη Θάλασσα.

Πριν λίγες μέρες άλλωστε οι Αμερικανοί Γερουσιαστές Κρις Βαν Χόλεν και Τζέιμς Λάνκφορντ έστειλαν επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ζητώντας να μάθουν αν η Τουρκία ενεργοποίησε το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα s400 κατά των ελληνικών F-16.

Η απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί τους ρωσικούς S-400 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία τριβής με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Ουάσιγκτον, μάλιστα, έχει επανειλημμένως καλέσει την Άγκυρα να εγκαταλείψει τους αντιαεροπορικούς πυραύλους αλλά δεν έχει επιβάλλει τις προβλεπόμενες από το Κογκρέσο κυρώσεις.