Η Τουρκία επιβάλλει αλλαγές στη συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες

Η Τουρκία επιβάλλει αλλαγές στη συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες

Aπευθείας στον έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης και όχι στις ξένες οργανώσεις βοήθειας, όπως συνέβαινε ως τώρα, θα περάσουν πόροι ύψους 1,7 δισ. ευρώ που διαθέτει η Ε.Ε. στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, μετά από ισχυρές πιέσεις της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για αλλαγές στη συμφωνία, περίπου 1,7 δις ευρώ από την δεύτερη δόση των τριών δισεκατομμυρίων που εκταμιεύονται θα δοθούν στην κυβέρνηση

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η συμφωνία θα αλλάξει σε ό,τι αφορά τα χρήματα της δεύτερης δόσης, έπειτα από έντονες τουρκικές πιέσεις, με αποτέλεσμα η Τουρκία να ευνοείται σε βάρος οργανώσεων της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, όπως η Κοινωνία για την διεθνή Συνεργασία, η Γαλλική Υπηρεσία για την Ανάπτυξη, η Unicef και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, οι οποίες μέχρι πρόσφατα λάμβαναν τη σχετική χρηματοδότηση.

Από την δεύτερη δόση της οικονομικής βοήθειας, σύμφωνα με έρευνα της Handelsblatt, 875 εκατομμύρια - περίπου 200 εκατομμύρια επιπλέον από ό,τι στην πρώτη δόση - θα διατεθούν απευθείας στην τουρκική κυβέρνηση. «Το κράτος θα λάβει περισσότερα χρήματα, αν και, όπως επιθυμεί η τουρκική κυβέρνηση - με την στήριξη και της αντιπολίτευσης - εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα στη χώρα τους», επισημαίνει.

Μέχρι σήμερα, σημειώνει η εφημερίδα, η Τουρκία διαμαρτυρόταν διότι εισέπραττε μικρό, όπως υποστήριζε, μερίδιο από τα κονδύλια χρηματοδότησης και αναφέρει ότι από την πρώτη δόση των 3 δις ευρώ, τα τουρκικά υπουργεία έλαβαν 600 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη επιπλέον ιατρών, δασκάλων και κοινωνικών λειτουργών, καθώς έχει υπάρξει συμφωνία ώστε όλοι οι πρόσφυγες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε ιατρούς και φοιτούν στα τουρκικά σχολεία.

Σύμφωνα πάντως με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα, η απευθείας διάθεση στην τουρκική κυβέρνηση θα αποτρέψει την δημιουργία «παράλληλων κοινωνιών». «Ακολουθούμε τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. Ελέγχουμε ότι η χρήση των χρημάτων έχει άμεση επίδραση στην κατάσταση των ανθρώπων επιτόπου», διαβεβαίωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Μεταξύ των «παραδοσιακών» οργανώσεων βοήθειας ωστόσο, επισημαίνει η εφημερίδα, διαπιστώνεται έντονη δυσαρέσκεια, ενώ η κρατούσα άποψη είναι ότι «η Άγκυρα έχει τυλίξει την Ε.Ε. στο μικρό της δαχτυλάκι».

Η Handelsblatt επικεντρώνεται επίσης και στις επιπτώσεις που θα έχει η αλλαγή της συμφωνίας για τους πρόσφυγες, στις οργανώσεις του ΟΗΕ που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, καθώς εκτιμάται ότι θα μείνουν χωρίς πόρους, διότι οι νέες προκηρύξεις της Ε.Ε. για την ανάληψη έργων θέτουν ως ανώτατο όριο των διοικητικών δαπανών το 4%.

«Οργανώσεις όμως όπως η Unicef και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα θέτουν το ανάλογο κόστος στο 6-7%, όπως αναφέρεται στο καταστατικό τους, το οποίο έχει εγκριθεί και από τα κράτη-μέλη τους, συνεπώς δεν μπορούν καν να κερδίσουν την ανάθεση πολλών από τα προγράμματα που οργανώνονται στην Τουρκία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εκτός προγραμμάτων, προσθέτει η Handelsblatt, μένει και η γερμανική Εταιρία για την Διεθνή Συνεργασία (GIZ). Σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης, η αίτησή της απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους, καθώς η πρότασή της προέβλεπε διοικητικές δαπάνες ύψους 7%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα εξαιρείται η τουρκική τοπική οργάνωση του Ερυθρού Σταυρού. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός θα λάβει για τα προγράμματά του που αφορούν τους πρόσφυγες στην Τουρκία περίπου 860 εκατομμύρια από την δεύτερη δόση, τα οποία πιθανότατα θα μεταβιβάσει στην τοπική οργάνωση.