7ος χρόνος, ημέρα 2103η
Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

Φον Ντερ Λάιεν: Η Τουρκία χρειάζεται περισσότερη βοήθεια στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Η Τουρκία χρειάζεται περισσότερη βοήθεια στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού
AP Photo/Michael Sohn, Pool

Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία προκειμένου να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ζήτημα εξέφρασε σήμερα η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Ιουνίου η οποία θεωρείται κρίσιμη για το μέλον των ευρωτουρκικών σχέσεων.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Τουρκία, 3,7 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες ζουν εκεί, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται στη χώρα για 10 χρόνια» δήλωσε η Φον Ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφους σε επίσκεψη στο Βερολίνο. «Δεν θα χρειαζόμαστε τόσο μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια όσο στο παρελθόν, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να έχουν μια προοπτική», τόνισε.

Σημειώνεται ότι ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κάλεσε για μια επικαιροποίηση της συμφωνίας με την Τουρκία για το μεταναστευτικό εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 24-25 Ιουνίου, όπου και θα τεθεί επί τάπητος το πλέγμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ο Χάικος Μάας χαρακτηρίζει συμφέρουσα για την Ευρωπαϊκή Ένωση την επικαιροποίηση της συμφωνίας -έναντι περαιτέρω χρηματοδότησης.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, o Χάικο Μάας αναφέρει πως η πρόοδος της Τουρκίας ως προς το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου είναι αποφασιστικής σημασίας για την εμβάθυνση των σχέσεών της με την ΕΕ, εκτιμώντας παράλληλα πως και η Άγκυρα αναγνωρίζει πλέον ότι την συμφέρουν οι καλές σχέσεις με την ΕΕ.

«Η Τουρκία αναλαμβάνει αυξημένο κόστος, το οποίο εξοικονομούν άλλοι. Σε τελική ανάλυση πρόκειται για την περίθαλψη εκατομμυρίων ανθρώπων» δήλωσε ο Μάας.