Η Τερέζα Μέι απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας της Βρετανίας λόγω Huawei

Η Τερέζα Μέι απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας της Βρετανίας λόγω Huawei

Ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Γκάβιν Ουίλιαμσον αποπέμφθηκε για την διαρροή πληροφοριών σχετικά με τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης να περιλάβει την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei στην δημιουργία του δικτύου 5G, ανακοίνωσε το γραφείο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Η απόφαση της πρωθυπουργού αφορά την στάση του στην έρευνα σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες αποκαλύφθηκαν απόρρητες πληροφορίες για την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στις 23 Απριλίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Η Βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει τη πρόσβαση σε μη βασικά τμήματα του δικτύου 5G, αλλά θα την μπλοκάρει από όλα τα βασικά κομμάτια του συστήματος.

Συγκεκριμένα, η Huawei δεν θα μετέχει εκεί όπου αποθηκεύονται ευαίσθητες πληροφορίες, όπως η χρέωση και οι λεπτομέρειες των πελατών, αλλά στα μη κεντρικά στοιχεία, όπως είναι οι κεραίες και οι σταθμοί βάσης στους ιστούς και τις στέγες και στον εξοπλισμό μετάδοσης, απ'' όπου τα δεδομένα περνούν απλώς και δεν μπορούν να τίθενται σε διακινδύνευση.

Η απόφαση να δοθεί στη Huawei περιορισμένη έστω πρόσβαση στην ανάπτυξη του δικτύου 5G της Βρετανίας ελήφθη παρά τις ανησυχίες ορισμένων υπουργών, μεταξύ των οποίων ο  Ουίλιαμσον, για τον αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης στη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ουάσινγκτον.

Σημειώνεται ότι η Κίνα είχε ζητήσει από τη Βρετανία να μην κάνει διακρίσεις εις βάρος εταιρειών που συμμετέχουν στην ανάπτυξη του δικτύου 5G, αλλά και να αντισταθεί στις πιέσεις άλλων χωρών σχετικά με το αν πρέπει να συνεργαστεί μαζί της. 

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Βρετανία, ο Λιου Σιαομίνγκ, με δηλώσεις του στη Sunday Telegraph υπερασπίστηκε τη Huawei σε ζητήματα ασφάλειας και και τόνισε ότι η Βρετανία θα πρέπει να «αποφασίζει ανεξάρτητα και ανάλογα με τα εθνικά της συμφέροντα».

Ωστόσο, ο Ουίλιαμσον αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή στην διαρροή πληροφοριών από την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Εάν είχα παραιτηθεί, αυτό θα ισοδυναμούσε με αποδοχή του ότι εγώ ή η ομάδα μου είμαστε υπεύθυνοι για την διαρροή, είπε.