Η συνάντηση Τζόνσον - Τραμπ και η αμυντική βιομηχανία Cobham

Η συνάντηση Τζόνσον - Τραμπ και η αμυντική βιομηχανία Cobham

Του Γιάννη Μαντζίκου

H πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να τον επισκεφθεί στον Λευκό Οίκο στις αρχές του νέου έτους, ήρθε λίγες ώρες μετά την επισημοποίηση της εξαγοράς ύψους 4 δις δολαρίων της αμυντικής βιομηχανίας Cobham από αμερικανικό fund.

H Cobham μια εταιρεία με 10,000 υπαλλήλους εξειδικεύεται στον ανεφοδιασμό αεροσκαφών εν πτήσει κάτι που είχε δώσει, σύμφωνα με τους ειδικούς, πλεονέκτημα στα βρετανικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του πολέμου των Φολκλαντ με την Αργεντινή το 1982. Επιπρόσθετα, η Cobham θεωρείται εκ των πρωτοπόρων παγκοσμίως στο αντικείμενο αυτό και μεταξύ των εταιρειών που προμηθεύουν τα μέρη του εξοπλισμού του μαχητικό F-35 της Lockheed Martin, γεγονός που την κάνει αρκετά «ελκυστική».

Η προσφορά της αμερικανικής εταιρείας Advent International για την Cobham έγινε τον περασμένο Ιούλιο και εγκρίθηκε από το διοικητικό της συμβούλιο τον Αύγουστο. Ωστόσο τον Σεπτέμβριο, η βρετανική κυβέρνηση παρενέβη ζητώντας να διερευνήσει το κατά πόσο διακυβεύονταν στο «deal» αυτό λόγοι «εθνικής ασφάλειας». Από το 2002, είχαν γίνει εννέα ανάλογες τέτοιες παρεμβάσεις από τις βρετανικές κυβερνήσεις με χαρακτηριστικότερες αυτών των General Dynamics and Alvis και της Northern Aerospace από την Gardner.

Την περασμένη εβδομάδα, η Υπουργός Βιομηχανίας Αντρέα Λίντσομ είπε ότι η νέα κυβέρνηση του είναι διατεθειμένη να δεχθεί τη συμφωνία, αφού η Advent παρουσίασε αρκετές νομικές δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραμονής αρκετών Βρετανών στελεχών σε θέσεις ευθύνης στην Cobham. Η Advent θα πρέπει να ειδοποιήσει προηγουμένως το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας αν σκοπεύει να πουλήσει όλες ή μέρος των δραστηριοτήτων του ομίλου και να τιμήσει τις υπάρχουσες συμβάσεις με την κυβέρνηση.

Παρά το γεγονός ότι στην εξαγορά δεν εμπλέκεται η Αμερικανική κυβέρνηση, το χρονικό σημείο της, η διαπροσωπική σχέση του Τραμπ με τον Τζόνσον και η πρόθεση για μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και τις ΗΠΑ στη «μετά-Brexit» εποχή, δημιουργεί έναν σχετικό «σκεπτικισμό» στους αναλυτές.

Ο Άλαν Γούεστ ναύαρχος εν αποστρατεία και πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το γεγονός ότι η Advent είναι κατά βάση μια εταιρεία που δεν διαθέτει εμπειρία διαχείρισης αμυντικών βιομηχανιών αφενός και αφετέρου η Cobham είναι «παγκόσμιος ηγέτης». 

Παράλληλα, αρκετοί Βρετανοί που οποίοι έδωσαν μεγάλη πλειοψηφία στον Μπόρις Τζόνσον πριν λίγες μόνο μέρες φοβούνται ότι η περίπτωση της Cobham ίσως να είναι η αρχή επιθετικών εξαγορών-συμφωνιών από τις ΗΠΑ, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπόρις Τζόνσον έχουν να διαπραγματευτούν μια «μεγάλη εμπορική συμφωνία» όπως και οι δυο την έχουν χαρακτηρίσει.