Η συμμαχία με Ισραήλ-Δανία για τα εμβόλια δε μας απομακρύνει από την ΕΕ
Σ. Κουρτς

Η συμμαχία με Ισραήλ-Δανία για τα εμβόλια δε μας απομακρύνει από την ΕΕ

Η συμμαχία με το Ισραήλ και τη Δανία για την ανάπτυξη και την παρασκευή εμβολίων κατά της Covid-19 δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως απομάκρυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαίωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στη Βιέννη.

"Σίγουρα δεν πρόκειται για εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού δρόμου, και η πρακτική δεν στρέφεται εναντίον κάποιου, αλλά είναι μία προσπάθεια να συνεισφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο", τόνισε ο ίδιος, ανακοινώνοντας ότι πιθανόν θα συμμετάσχουν και άλλες χώρες προκειμένου να προχωρήσουν με πιο συντονισμένο τρόπο στην έρευνα και να δημιουργήσουν από κοινού δυνατότητες παραγωγής.

Κατά την άποψή του, η πανδημία έδειξε πόσο σημαντική είναι μια "ισχυρή υποδομή" και μία "συγκεκριμένη ανεξαρτησία", και ο στόχος είναι να μεταφερθούν παραγωγικές δυνατότητες στην Ευρώπη και στην Αυστρία.

„Προς το παρόν υπάρχει πολύ μεγάλη εξάρτηση από ορισμένες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες, ευτυχώς, ήταν εξαιρετικά γρήγορες και εξαιρετικά επιτυχημένες στην παραγωγή εμβολίων", ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Επισημαίνοντας ότι εάν ο ιός μεταλλαχθεί περαιτέρω, μπορεί να χρειαστούν 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μόνον στην Αυστρία, ο καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ιός θα είναι υπό έλεγχο το καλοκαίρι, ωστόσο, όπως συμπλήρωσε "το θέμα του εμβολιασμού και το θέμα του κορονοϊού θα συνεχίσουν να μας συνοδεύουν".

Ο ίδιος μεταβαίνει αύριο, Πέμπτη, μαζί με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν στο Ισραήλ, όπου σε συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συζητηθεί μία στενότερη συνεργασία στην έρευνα και παρασκευή εμβολίων κατά της Covid-19.

Παραμονές της επίσκεψης αυτής, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε δηλώσει χθες με κάθε σαφήνεια ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει πλέον στο μέλλον αποκλειστική εξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς.

"Οι ανάγκες σε εμβόλια μόνον για την Αυστρία εκτιμώνται σε περίπου 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, και επομένως, πρέπει να προετοιμαστούμε για περαιτέρω μεταλλάξεις και δεν θα πρέπει πλέον να εξαρτόμαστε αποκλειστικά από την ΕΕ για την παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς", ανέφερε στην σχετική τοποθέτησή του.

"Στο Ισραήλ θα συμφωνήσουμε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μία κατά το δυνατόν στενή συνεργασία στην έρευνα και παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων, ο στόχος πρέπει να είναι η προετοιμασία για τη φάση μετά το καλοκαίρι", είχε δηλώσει ήδη το Σαββατοκύριακο ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος το οποίο ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Πράσινους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "πρέπει να προσαρμόσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα τα υπάρχοντα εμβόλια και τις θεραπείες ή να παράγουμε νέα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αυτό να γίνει όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα", τόνισε ο καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι στην Αυστρία οργανώνονται εδώ και μήνες οι δυνατότητες στους τομείς της έρευνας, της ανάπτυξης και της παραγωγής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιθυμεί να σχολιάσει δηλώσεις ότι η Αυστρία δεν θέλει πλέον να εξαρτάται μόνον από την ΕΕ, όπως φέρεται να ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπός της, επισημαίνοντας ότι η ίδια η Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιό της με την ονομασία "Hera Incubator".

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο αυτό στοχεύει στην ανακάλυψη των μεταλλαγμένων ιών, στην ταχεία ανάπτυξη και έγκριση εμβολίων, στην επέκταση της παραγωγής εμβολίων στην ΕΕ, και η πρόταση χαιρετίστηκε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η οποία είναι σημαντικό να συνεχίσει να εργάζεται πάνω σε αυτό.

Η τοποθέτηση του Αυστριακού καγκελάριου θεωρήθηκε από πολλές πλευρές ως κριτική απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την γερμανική λαϊκίστικη εφημερίδα "Bild" να τιτλοφορεί ολοσέλιδο δημοσίευμα της στην πρώτη σελίδα "Ο Κουρτς τα σπάει με τους αποτυχημένους της ΕΕ".