Η στάση του Πεκίνου και τα σενάρια στρατιωτικής συνεργασίας με τη Μόσχα

Η στάση του Πεκίνου και τα σενάρια στρατιωτικής συνεργασίας με τη Μόσχα

Οι διαρροές στον αμερικανικό τύπο, που παρουσίαζαν τη Ρωσία να ζητάει στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα, έπειτα από την εισβολή της στην Ουκρανία, προκάλεσαν τις διαψεύσεις, τόσο από τη Μόσχα όσο και το Πεκίνο, το οποίο το χαρακτήρισε ως fake news, ενόψει της συνάντησης του εκπροσώπου του με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Η στάση της Κίνας άλλωστε στην Ουκρανία είναι ύψιστης σημασία.

Η συνάντηση του Τζέικ Σάλιβαν, συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας δείχνει τη σημασία της σχέσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ή όπως συχνά αναφέρονται της νυν υπερδύναμης και της ανερχόμενης αντιπάλου της. Ουάσιγκτον και Πεκίνο αναγνωρίζουν την ανταγωνιστική σχέση τους, αλλά και την ανάγκη να συνεννοηθούν για την έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί οι αμερικανικές διαρροές να είχαν στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος που θα έφερνε μία τέτοια είδηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ισχύει. Στην Ουάσιγκτον σίγουρα θέλουν να φέρουν το Πεκίνο σε δύσκολη θέση διεθνώς, από τη στιγμή που δεν παίρνει καθαρή στάση απέναντι στη Μόσχα.

Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, αν ισχύει όντως η πληροφορία για τις προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού της Μόσχας από την Κίνα, αν αναλογιστεί κανείς την επιτυχία των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας στην πρόβλεψη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Όσο δύσκολο και αν φαίνεται να αξιοποιηθούν άμεσα τα κινεζικά πολεμοφόδια, η διαρροή συνέβη τη στιγμή που πρώτη φορά εκπρόσωπος της Μόσχας παραδέχθηκε πως η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται βάσει του ρωσικού σχεδίου.

Πριν από τη ρωσική εισβολή, Κίνα και Ρωσία είχαν βρεθεί πολύ κοντά, έχοντας φτάσει σε μία προγραμματική σύγκλιση, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αναπτύξει προσωπικές σχέσεις με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ έχουν αναπτύξει προσωπικές σχέσεις δημιουργήσει έναν προσωπικό δεσμό.

Η ταύτιση των θέσεών τους κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου έδωσε τροφή σε αναφορές στον αμερικανικό τύπο, πως ο Πούτιν είχε ενημερώσει τον Σι Τζινπίνγκ για την εισβολή στην Ουκρανία και περίμενε τη λήξη της μεγάλης διοργάνωσης, ώστε να εξαπολύσει την επίθεση. Βέβαια, το Πεκίνο διέψευσε και αυτή την είδηση.

Η Κίνα έχει διατηρήσει ουδέτερη στάση προς το παρών, αν και έχει ουσιαστικά υιοθετήσει ουσιαστικά τη ρωσική γραμμή αναφορικά με την Ουκρανία. Το κινεζικό καθεστώς έχει αποφύγει να καταδικάσει την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ενώ δεν την έχει χαρακτηρίσει καν ως εισβολή. Εσχάτως αναγνώρισε πως πραγματοποιείται πόλεμος στην περιοχή, ενώ απλά εκφράζει την ελπίδα του να επιτευχθεί μία κατάπαυση του πυρός.

Από τη στιγμή που ανησυχεί ιδιαίτερα για την αύξηση των τιμών της ενέργειας, το Πεκίνο φυσικά δεν επιθυμεί να συμμετέχει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ρωσίας είναι πολύ σημαντικές για την απόδοση των δυτικών κυρώσεων προς το Κρεμλίνο.

Οι εκτεταμένες οικονομικές σχέσεις του σινορωσικού άξονα μπορούν να εκτρέψουν προς τα ανατολικά τον όγκο του εμπορίου, που θα πληγεί από τις κυρώσεις της Δύσης. Κίνα και Ρωσία έχουν αναπτύξει τόσο τις εμπορικές τους σχέσεις, σε σημείο που η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού πετρελαίου και η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής εξοπλισμού προς το Πεκίνο.

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα βλέπει την αντιμετώπιση της Δύσης στη ρωσική εισβολή ως ένα πιθανό προηγούμενο για τις δικές της υποθέσεις. Όπως η Ρωσία θεωρεί την Ουκρανία ως την «πίσω αυλή» της, αντιστοίχως το Πεκίνο επιθυμεί, για παράδειγμα, την ενσωμάτωση της Ταϊβάν στην Κίνα, ενώ λίγο καιρό πριν η Ταϊπέι είχε προειδοποιήσει πως σε λίγο, οι κινέζικες αποβατικές δυνάμεις θα μπορούν να καταλάβουν το νησί.

Πέρα από τα σημερινά φλέγοντα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει, το πώς φέρονται οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία του Πούτιν διατηρεί τη δική της σημασία για το μέλλον του Πεκίνου.