Η Σουηδία στηρίζει Γαλλία, Γερμανία, για μέτρα κατά της Κίνας σχετικά με το Χονγκ Κονγκ

Η Σουηδία στηρίζει Γαλλία, Γερμανία, για μέτρα κατά της Κίνας σχετικά με το Χονγκ Κονγκ

Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα ότι υποστηρίζει τις Γαλλογερμανικές προσπάθειες για μια στιβαρή αντίδραση στον νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας που επέβαλε η Κίνα στο Χονγκ Κονγκ, ενώνοντας τις δυνάμεις της με τη Δανία και την Ολλανδία σε μια προσπάθεια να ωθήσουν την ΕΕ να εξετάσει αντίμετρα εναντίον του Πεκίνου.

Όπως το μεγαλύτερο κομμάτι της Δύσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατακρίνει την απόφαση του κινεζικού κοινοβουλίου να επιβάλει τη νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας στην πρώην βρετανική αποικία του Χονγκ Κονγκ παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Οι απειλές για αντίποινα όμως, παραμένουν ασαφείς, όπως αναφέρει το Reuters.

«Υπάρχει μια πρόταση μέτρων ειδικά που έχουν προτείνει η Γερμανία και η Γαλλία, την οποία θα υποστηρίξω, διότι πρέπει να αντιδράσουμε στα όσα συμβαίνουν στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Άνε Λίντε πριν από μία σπάνια συνάντηση με φυσική παρουσία με του Ευρωπαίους ομολόγους της στις Βρυξέλλες.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε τον προηγούμενο μήνα ότι θα υπάρξουν «πολύ αρνητικές συνέπειες» για το Πεκίνο αν περιορίσει τις ελευθερίες που απολαμβάνει το Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με το Reuters, δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα μέτρα αυτά δεν θα περιλαμβάνουν επίσημες κυρώσεις κατά της Κίνας, δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της ΕΕ.

Αντί γι' αυτό θα υπάρξει παράταση της απαγόρευσης εξαγωγών από την ΕΕ εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βασανιστήρια και κατασταλτικές αστυνομικές πρακτικές, θα παραχωρούν μακροπρόθεσμο καθεστώς πρόσφυγα σε ακτιβιστές από το Χονγκ Κονγκ και υποστήριξη περισσότερων ευκαιριών σε φοιτητές από το Χονγκ Κονγκ για σπουδές στην Ευρώπη.

Η Σουηδία ζητά την απελευθέρωση ενός πολίτη της που καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο σε δεκαετή φυλάκιση με την κατηγορία της κατασκοπείας.