«Η ρωσο-τουρκική ένταση δεν άλλαξε τα σχέδια της Άγκυρας για τους S-400»
Αξιωματούχος Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Η ρωσο-τουρκική ένταση δεν άλλαξε τα σχέδια της Άγκυρας για τους S-400»

Η ένταση στις σχέσεις Άγκυρας - Μόσχας λόγω της κλιμάκωσης στην Ιντλίμπ δεν έχει κλονίσει τα τουρκικά σχέδια για την ανάπτυξη των ρωσικών  S-400,  ανέφερε την Παρασκευή ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι οι τουρκο-ρωσικές εντάσεις «πρέπει να ωθήσουν την Άγκυρα πιο κοντά στη Δύση και ειδικά τις ΗΠΑ».

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε δημοσιογράφους πως παρά τις πρόσφατες εντάσεις στη Συρία αλλά και στη Λιβύη, η Τουρκία δεν έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να αναθεωρήσει τη συνεργασία της με τη Μόσχα, και να παραιτηθεί από την προμήθεια των S-400.

«Δεν έχω παρατηρήσει να επανεξετάζει τη θέση η Τουρκίας ειδικά για τους S-400. Νομίζω ότι η πορεία της Τουρκίας σε αυτό το θέμα έχει καθοριστεί», είπε.

Όπως σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, η Τουρκία υπερασπίζει τα συμφέροντά της στην Ιντλίμπ «κατά τρόπο κατάλληλο και τον οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ», Μόσχα και Άγκυρα, όπως ανέφερε έχουν διαφορετικούς στόχους στη Συρία αλλά και στη λιβυκή διένεξη, αφού «υποστηρίζουν τις αντίθετες πλευρές»..

«Αυτό που παρατηρούμε στη Συρία και στη Λιβύη ιδιαίτερα», τόνισε ο αξιωματούχος, είναι η απόδειξη του τρόπου με τον οποίο τα τουρκικά και τα ρωσικά συμφέροντα δεν αλληλεπικαλύπτονται». «Ελπίζω ότι οι Τούρκοι εταίροι μας θα ότι ο σύμμαχός τους είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και όχι η Ρωσία».

Όπως συμπλήρωσε, «ο πραγματικός παράγοντας αστάθειας δεν είναι η Τουρκία, αλλά η Ρωσία, η οποία διαδραματίζει έναν ιδιαιτέρως ολέθριο ρόλο στη Λιβύη».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι η Ρωσία «πιστεύει σε μια στρατιωτική λύση στη σύγκρουση», αλλά τόνισε ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα «έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ιντλίμπ και στη Συρία γενικότερα».

«Τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών επικαλύπτονται πολύ περισσότερο από αυτά της Τουρκίας και της Ρωσίας. Ο εταίρος της Τουρκίας, ο σύμμαχός της, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και όχι η Ρωσία», επέμεινε ο αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται ότι οι συγκρούσεις στην Ιντλίμο οδήγησαν σε τεταμένες δηλώσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Την περασμένη εβδομάδα ο Τ. Ερντογάν υπέδειξε στη Ρωσία «να κάνει στην άκρη» και να αφήσει την Άγκυρα να αντιδράσει αφού σκοτώθηκαν πολλοί Τούρκοι στρατιώτες. Μόσχα και Άγκυρα αλληκατηγορήθηκαν ότι περιφρονούν συμφωνίες που αποσκοπούσαν στην τιθάσευση της πολεμικής σύρραξης στη Συρία.