Η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία κατηγορεί τον Τραμπ για «διαστημική αποικιοκρατία»

Η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία κατηγορεί τον Τραμπ για «διαστημική αποικιοκρατία»

Η Roscosmos η αρμόδια υπηρεσία διαστήματος της Ρωσίας κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ για το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε αναφορικά αμερικανικές έρευνες στο διάστημα.

«Έχουν υπάρξει παραδείγματα στην ιστορία των χωρών που αποφασίζουν να εκμεταλλευτούν τα εδάφη για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντά τους και όλοι θυμούνται τα αποτελέσματα» δήλωσε ο Σεργκέι Σαβέλιεφ, επικεφαλής της υπηρεσίας Roscosmos. Ο Ρώσος επιστήμονας χαρακτήρισε τα σχέδια των ΗΠΑ ως «επιθετικά με στόχο την εκμετάλλευση άλλων πλανητών».

Ο Τραμπ υπέγραψε την Δευτέρα εκτελεστική εντολή που δίνει δικαίωμα στις αμερικανικές εταιρείες να ασχολούνται με την εκμετάλλευση και εξόρυξη πόρων στο διάστημα, βάση μιας συνθήκης του 1967. Το 2015 επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα το Κογκρέσο είχε εγκρίνει ένα ανάλογο νομοσχέδιο.

Σημειώνεται ότι οι έρευνες των αμερικανικών αρχών θα γίνουν μέσω του προγράμματος «Άρτεμις» της NASA. Σύμφωνα με την υπηρεσία «θα δοκιμαστούν νέες τεχνολογίες, δυνατότητες, αλλά και επιχειρηματικές προσεγγίσεις» που απαιτούνται για μελλοντικές εξερευνητικές αποστολές (περιλαμβανομένων αποστολών στον Άρη). 

«Τα επιθετικά σχέδια της Ουάσινγκτον για την εκμετάλλευση των διαστημικών πόρων εμποδίζουν την παγκόσμια συνεργασία» πρόσθεσε ο Σαβέλιεφ. 

Roscosmos Space Agency Press Service via AP