Η Ρωσία χρηματοδοτούσε δίκτυο Βρετανών εναντίον εχθρών του Πούτιν
Guardian

Η Ρωσία χρηματοδοτούσε δίκτυο Βρετανών εναντίον εχθρών του Πούτιν

Η Ρωσία φέρεται να βρίσκεται πίσω από δίκτυο Βρετανών πολιτικών και συμβούλων για να προωθήσει τα συμφέροντα και να «στοχοποιήσει» τους εχθρούς του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Λονδίνο, σύμφωνα με κατάθεση μάρτυρα στην επιτροπή πληροφοριών και ασφάλειας του κοινοβουλίου (ISC) την οποία επικαλείται η εφημερίδα Guardian.

Την μαρτυρία σύμφωνα με την εφημερίδα έχει δώσει ο Μπιλ Μπράουντερ, Αμερικανόβρετανός επιχειρηματίας και ακτιβιστής κατά της διαφθοράς. Μιλώντας μάλιστα στο βρετανικό μέσο ο Μπράουντερ υποστηρίζει: «Ναι, υπάρχουν μέλη των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας που εργάζονται στη ρωσική πρεσβεία υπό διπλωματική κάλυψη. Αυτό που είναι πιο συγκλονιστικό είναι ότι η ρωσική κυβέρνηση προσλαμβάνει έμμεσα Βρετανούς υπηκόους για να τους βοηθήσει στις επιχειρήσεις πληροφοριών».

Σημειώνεται ότι πριν τις εκλογές του Δεκεμβρίου στη Βρετανία είχε προκληθεί θύελλα αντιδράσεων από την άρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να δημοσιεύσει την έκθεση του Κοινοβουλίου που αφορά τις καταγγελίες για ρωσική παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Ο Μπίλ Μπράουντερ έχει επιδοθεί σε πολυετή αναζήτηση των χρημάτων που το ρωσικό κράτος κατέσχεσε από την εταιρεία του, την Hermitage, με έδρα στη Βρετανία και περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία. Ο δικηγόρος του Σεργκέι Μαγκνίτσι ύστερα από δύο καταθέσεις του ενώπιον των ρωσικών αρχών, συνελήφθη για υπόθαλψη φοροαποφυγής και πέθανε ύστερα από 11 μήνες σε φυλακές της Ρωσίας, όπου κρατήθηκε υπό άθλιες συνθήκες. Το 2010, ο Μπράουντερ εμφανίστηκε ενώπιον της κυβέρνησης Ομπάμα με μία λίστα 282 Ρώσων, ισχυριζόμενος ότι αυτοί ευθύνονταν για τον θάνατο του Μαγκνίτσκι, αλλά και πολλών άλλων ατόμων-κλειδιά που στο μεταξύ είχαν πεθάνει υπό μυστηριώδεις συνθήκες. To 2012, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν τον λεγόμενο «νόμο Μαγκνίτσκι», ο οποίος επιβάλλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και οικονομικές κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους, μετά τον θάνατο του δικηγόρου, τον οποίο το Κρεμλίνο αποδίδει σε «φυσικά αίτια».