Η Ρωσία χορήγησε δικαίωμα μόνιμης διαμονής στον Έντουαρντ Σνόουντεν

Η Ρωσία χορήγησε δικαίωμα μόνιμης διαμονής στον Έντουαρντ Σνόουντεν

Η Ρωσία χορήγησε στον Έντουαρντ Σνόουντεν το δικαίωμα μόνιμης παραμονής στη χώρα, όπως δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του, Ανατόλι Κουτσερένα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Ο Σνόουντεν το 2013 αποκάλυψε τις μεθόδους ηλεκτρονικής παρακολούθησης που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως και ότι παρακολουθούσαν παράνομα τις συνομιλίες ξένων ηγετών. Φεύγοντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σνόουντεν είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και από τη Ρωσία. Την 1η Αυγούστου του 2014 η Ρωσία του έδωσε άδεια παραμονής για τρία χρόνια, την οποία εν συνεχεία παρέτεινε για άλλα τρία χρόνια.

Στις ΗΠΑ ο Σνόουντεν κατηγορείται για παραβάσεις δύο άρθρων του νόμου περί κατασκοπείας, οι οποίες τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης μέχρι 20 ετών. Οι αμερικανικές αρχές επανειλημμένα έχουν δηλώσει ότι ο Σνόουντεν είναι προδότης ο οποίος με τις αποκαλύψεις του έχει βλάψει σοβαρά την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε το νόμο περί ελευθερίας το 2015, περιορίζοντας σημαντικά τη νομιμότητα της μαζικής συλλογής δεδομένων των πολιτών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Σνόουντεν δεν σκέφτεται ακόμη να ζητήσει ρωσικό διαβατήριο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο απονομής χάρης στον Έντουαρντ Σνόουντεν.